Curtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri, 6 mai, că ordonanţa 34/2020, prin care au fost majorate amenzile în perioada stării de urgenţă, este “neconstituțională, în ansamblul său”. CCR a fost sesizată în această speţă de către Avocatul Poporului.

“A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său (…) în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, se precizează într-un comunicat de presă al CCR.

politie control coronavirusOUG 34/2020 prevedea majorarea amenzilor de la 2.000 de lei la 20.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 de lei la 70.000 de lei, pentru persoane juridice, pentru cei care încălcau prevederile ordonanţelor militare în perioada stării de urgenţă. Erau prevăzute şi unele sancţiuni complementare, precum: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activității; desființarea unor lucrări sau refacerea unor amenajări. Amenzile nu sunt anulate automat, ele trebuie contestate în instanță.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat nemulţumit de decizie, afirmând că “este un îndemn la nerespectarea legii și la anarhie”. APADOR-CH a solicitat Guvernului să dea o amnistie fiscală pentru toți cei amendați că nu au respectat măsurile dispuse în starea de urgență, în ideea de a degreva instanţele de judecată care s-ar putea confrunta cu peste 300.000 de contestaţii. Curtea Constituţională trebuie să adopte o decizie şi în cazul unei alte contestaţii a Avocatului Poporului referitoare la instituirea stării de alertă, cadrul legal pe care Guvernul vrea să îl aplice după 15 mai. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedent23 de contracte de finanțare în valoare de 50.8 milioane de euro semnate până în prezent pentru Piatra-Neamț
Articolul următorUn așa-zis vânzător de pilote a furat 700 de lei din casa unei bătrâne
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.