Ordonanța trenuleț 2024 a fost adoptată în ultima ședință de Guvern din acest an. De anul viitor anumite categorii de angajați pierd anumite facilități, impozitul pe dividende crește cu două procente, scade pragul pentru microîntreprinderi și se reintroduce „taxa pe stâlp”. Concret, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, iar plafonul pentru microîntreprinderi va fi redus la jumătate, de la 500.000 de euro, la 250.000 de euro.

Tánczos Barna - Ordonanța trenuleț 2024Având în vedere situația creată, având în vedere că Guvernul s-a format după sau imediat înainte de Crăciun, având în vedere că această ordonanță trebuia aprobată anul acesta, Guvernul a decis următoarele: majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la opt la 10% pentru dividendele plătite; pentru dividendele din anul 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile estimate în plus sunt de 1,4 miliarde de lei. De asemenea, conform angajamentului față de Comisia Europeană și conform PNRR și jaloanelor din PNRR, s-a decis ca începând cu anul 2025, plafonul pentru microîntreprinderi să fie scăzut la echivalentul la 250.000 euro pentru impozitul pe venit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 euro”, a declarat ministrul de Finanțe, Tánczos Barna după ședința de Guvern.

Prin același act normativ au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domenii precum agricultură, construcții și crearea de programe pentru calculator, IT. De anul viitor acestea intra pe sistemul de impozitare standard, conform Codului fiscal. Ministrul a anunțat că se menține suma de 300 lei din salariu ca neimpozabilă. Aceasta  se deduce din suma impozabilă înainte de calculul impozitului pe venit. De anul viitor se reinstituie impozitul pe construcții, așa-numita „taxă pe stâlp”. Birul va fi valabil după publicarea normelor metodologice. „Ordonanța de urgență prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcțiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de implementare, de elaborare a normelor, mai bine zis, termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcții speciale. Ministerul de Finanțe va veni cu o propunere de norme și vom analiza inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, începând cu platformele, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicații. Este un domeniu foarte complex. Eu mi-aș fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie, având în vedere situația creată de condițiile bugetare și de restricțiile bugetare”, a punctat ministrul de Finanțe.

„Taxa pe stâlp” va fi de 1% și se va aplica pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local. Tánczos Barna a spus că sumele de bani obținute din acest impozit se fac venituri la bugetul de stat. Demnitarul a apreciat că în următoarele 90 de zile există timpul necesar pentru a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a stabili impactul exact și de a lucra la norme de implementare sustenabile și corecte.

(G. S.)

Foto: Facebook Tánczos Barna

Articolul precedentCum va arăta viitorul în supermarketuri
Articolul următorPrimarul Adrian Niță urează „La mulți ani” pietrenilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.