În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 spre 26 martie, se trece la ora de vară, ora 03.00 devenind ora 04.00. A fost noaptea în care românii „au pierdut” o oră de somn.
România a adoptat ora de vară pentru prima dată în anul În 1997, a intrat în vigoare Ordonanţa nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.
România a folosit ora de vară pentru prima oară în timpul primului război mondial, în 1917, dar nu a păstrat acest sistem decât sporadic până în anul 1979.
Specialiștii avertizează că trecerea la ora de vară poate avea un impact negativ, mai ales pentru cei care au probleme cu somnul. Un sondaj UE, prezentat de hotnews.ro, la care au participat 4,6 milioane de persoane, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei chiar din 2021, dar inițiativa a rămas fără rezultat.
(Z.C.)