WhatsApp Image 2024 08 04 at 09.52.39Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro“ și Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași, organizează expoziția de artă textilă „Ora de atelier“. Manifestarea ajunsă la ediția a IV-a are loc în Sala Cupola și poate fi vizitată până la data de 14 august. Lucrările sunt realizate de studenții din anii I și II de la specializarea Arte Textile – Design Textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale Iași, coordonați de conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan, conf. univ. dr. Mădălina Vieriu și lector univ. dr. Raluca Loghin. Proiectul este inițiat de prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro“.

„Arta a fost mereu un filtru al realității, un mijloc de reflectare, de introspecție, dar și de conservare a unor aspecte trecătoare, aparent neimportante pentru mulți. Discernământul actului artistic este tocmai capacitatea de a filtra realitatea și de a canaliza mesajul pentru a transmite o singură idee. Întrebarea: Ce vrei să transmiți prin opera ta?, este mai importantă mai ales când ne raportăm la transpunerea sa într-o tehnică minuțioasă ce necesită mult timp și energie.

Tema pentru acest experiment artistic desfășurat la Ora de atelier a fost Codul QR (quick response). Codul QR este o gamă de standarde de codare cu bare bidimensionale a căror compoziție analizată plastic se apropie foarte mult de cea a quiltului abstract alcătuit din forme geometrice rectangulare. Aceste coduri sunt utilizate astăzi cu ajutorul scanării de pe telefoanele mobile deoarece prin ele se pot accesa rapid adresele de site-uri web.

Popularitatea acestei tehnologii create în 1994 în Japonia este în continuă creștere, astăzi oricine putând să-și genereze propriul cod facilitând accesul către orice bază de date digitale. Tema QR Quilt face astfel legătura între trecut și viitor filtrând prezentul.

Fiecare student din anul II a generat un cod QR pornind de la ceea ce a considerat fiecare că este reprezentativ pentru personalitatea sa. Dacă quiltul ar fi o pătură cu care te-ai înveli înainte să cobori în lumea viselor, la ce te-ai gândi? Cu ce te-ai acoperii? Visele, aspirațiile sunt și ele forme codate la care puțin au acces. Codul QR este cheia modernă care deschide poarta către lumea reală și iluzorie totodată.

În expoziție sunt incluse lucrările create de Maria Bucătaru, Maria Dogaru, Iuliana-Daniela Nistor și Claudia Andreea Păduraru.

Relația între artă și tehnologie pare exagerată, dar ambele au la bază imaginația rațională capabilă să creeze noi forme și obiecte cu impact afectiv. Pornind de la jocul artistic abstract, studenții din anul I Teodora Lilof, Lia Ungureanu, Mara Popa, Kuzniuk Liubov, Karina Elena Ouatu, Bianca Elena Mazarianu, Daniela Trocin și Alexandra Hamza au creat arhitecturi spațiale, machete geometrizate ale unei lumi abstracte stratificate în realitatea noastră“, a explicat conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan.

(G. S.)

Articolul precedentL2 CSM Ceahlăul Piatra-Neamț debutează în noua ediție de campionat
Articolul următorAccident cu victimă provocat de un șofer sub influența alcoolului: ce au stabilit judecătorii
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.