reclama autocenter

adr

Semnarea contractului de implementare a proiectului de modernizare a centrului Școlar pentru Educație Incluzivă de la Ștefan cel Mare a fost un bun prilej pentru Constantin Apostol, director al ADR Nord-Est, de a-și exprima opinia față de mult dezbătutul proiect de regionalizare al României și stabilirea capitalelor de regiune. Potrivit lui Constantin Apostol, regionalizarea este un lucru dificil de făcut și un proces de lungă durată dar chiar și așa, ADR Nord-Est nu va pleca de la Neamț pentru că o astfel de instituție se construiește greu, iar specialiștii care activează în cadrul ei, aproximativ 140 de oameni, nu sunt de găsit pe toate drumurile.

”Regionalizarea ar trebui să depășească momentul – o hartă, o capitală, un șef și competențele lui – regionalizarea este un process mult mai profund. Vorbim de descentralizare, într-adevăr este un proces foarte bun, dar trebuie să vorbim și despre subsidiaritate, adică cum se transferă competențele și care dintre acestea se transferă. Ar trebui modificate sau schimbate aproximativ 150 de legi care definesc administrația publică, finanțele. Această regionalizare trebuia făcută de mult, sunt destui concetățeni cu funcții de răspundere care încearcă să spună nu e bine așa… procesul este extrem de complex, ar trebui plecat de la necesități și de la tipurile de disparități din comune, orașe, județe. Este bine că se realizează studii, evaluări, iar în privința ADR, oricât ar vrea unii să o mute, fizic nu va putea fi mutată”, a explicat Constantin Apostol, director ADR Nord-Est.

Și președintele Consiliului Județean Neamț, Culită Tărâță este de acord că regionalizarea este un proces de lungă durată și nu este ușor de făcut, mai ales că sunt în joc foarte multe interese.

”Regionalizarea… mai trec încă două mandate până atunci. Eu de la început am avut rezerve… Dacă e să o luăm strict geografic, Romanul se află la răscruce de vânturi și ar trebui să fie capitala unei noi regiuni. Regionalizarea nu se va putea face în mandatul acesta și nici în mandatul următor”, a declarat Culită Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț. (I. CĂLIN)

Articolul precedentSupercupa judeţului
Articolul următorJudeţul Neamţ, bază de selecţie pentru FC Ceahlăul