antonescu-ponta vday

* Victor Ponta face apel la unitate dar, prevăzător, pregăteşte un Guvern cu care să meargă la Parlament pe 4 martie
* Crin Antonescu ameninţă cu demisia miniştrilor liberali, dar speră să nu fie nevoie

Premierul Victor Ponta a făcut apel, luni, la unitatea USL, dar a precizat că, dacă PNL se retrage din guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. Premierul a precizat că termenul pentru formarea noului Cabinet este 8 martie, când expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI.

Întrebat dacă în planul prezentat privind miniştrii interimari se înscrie şi ministrul interimar al Internelor, Gabriel Oprea, Ponta a precizat: “Da, se înscrie. Interimatul expiră pe 8 martie. Deci, noi, până atunci, trebuie să avem un alt Guvern”. El a spus că miniştrii interimari numiţi în funcţii după eventuala ieştire a PNL de la guvernare nu vor sta 45 de zile ca interimari, pentru că la Ministerul de Interne nu se poate numi un nou interimar, după expirarea celor 45 de zile. “Deci, practic, da, termenul este 8 martie. Eeste termenul la care exipră cele 45 de zile şi nu putem merge mai departe şi nici nu putem să avem un Guvern fără ministru de Interne”, a spus Ponta.

Formula noului Guvern, în Parlament pe 4 martie

Formula noului Guvern, format de USD după retragerea PNL, va ajunge în Parlament pe 4 martie, au declarat pentru Mediafax surse social-democrate. “BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern, marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat”, au precizat pentru Mediafax surse din PSD. Sursele citate au arătat că această decizie a fost luată pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare. Astfel, dacă marţi seară, în Delegaţia Permanentă, PNL va decide să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să treacă de votul Parlamentului, deoarece se va schimba compoziţia Guvernului. Până la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile deţinute în prezent de liberali.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că miniştrii PNL îşi vor da demisia din Guvern, dacă propunerile PNL în privinţa Guvernului nu vor fi puse în practică până luni, arătând că încă speră să nu se întâmple acest lucru.

Antonescu: “Ponta ori înţelege greu, ori uită”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că Victor Ponta “ori înţelege greu, ori uită” atunci când afirmă că PSD aşteaptă până luni propunerile PNL, liderul liberal afirmând că aceste propuneri sunt făcute de liberali şi explicate de trei săptămâni.
Crin Antonescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Deva, că este absurd să pretinzi PNL “să stea agăţat într-un guvern în care nu se mai ţine cont de prezenţa şi voinţa sa”.
El a mai spus că PNL nu va rămâne la guvernare în condiţii de “partid marginal şi partid aflat la ordinele domnului Ponta”.
“Eu nu dau ultimatumuri, termenul de luni a fost anunţat şi pronunţat de Victor Ponta, ca termen la care aşteaptă propunerile noastre”, a spus Antonescu.
“Noi nu am dat niciun ultimatim. Domnul Ponta a spus că aşteaptă până luni propunerile noastre şi noi i-am spus, la rândul nostru, că ştie propunerile noatre şi că aşteptăm până luni să fie puse în practică. Nu le punem în practică, punem noi capăt acestei chestiuni, pentru că noi nu putem să stăm la nesfârşit în acest joc, pentru că noi nu am jucat un joc, nu am vrut să rupem USL şi că dăm vina pe PSD, a afirmat Antonescu  în emisiunea “După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV.
Întrebat dacă miniştrii PNL îşi vor da demisia din Guvern, Antonescu a răspuns: “Da, dar eu sper să nu fie nevoie”.
Antonescu a mai spus că este o “propagandă teribilă” orchestrată de Victor Ponta şi PSD în care se spune că el ar fi aliatul lui Traian Băsescu, iar Klaus Iohannis este atacat, adăugând că acest lucru arată că PSD vrea să rupă USL pentru că nu îl doreşte pe Iohannis în Guvern şi că nu-i rămâne timp să pregătească un candidat propriu la Preşedinţie.
Crin Antonescu a mai spus că evaluarea PNL este că opţiunea de a pune capăt USL, de a abandona acest obiectiv, este o decizie a lui Victor Ponta şi a PSD. El a arătat că PSD de un an de zile dă semne că pregăteşte un candidat la Preşedinţie împotriva candidaturii sale, dar el a cerut doar să continue acest Guvern.
“PSD pune capăt USL pentru că nu-l vrea pe Klaus Iohannis şi pentru că nu-i rămâne timp să pornească un candidat la Preşedinţie şi porneşte o campanie făţişă că m-am aliat cu Traian Băsescu”, a mai spus Antonescu.
Liderul PNL a arătat că el nu are niciun consilier, faţă de Victor Ponta care are “consilieri gras plătiţi de stat”.
Potrivit liderului PNL, alianţa USL se rupe nu din cauza unor scaune, ci a unor principii încălcate şi fapte.
Crin Antonescu a spus că, în practică, Victor Ponta a avut tendinţa de a acţiona ca şi cum ar fi fost un guvern monocolor şi că măsurile propuse de PNL, cum ar fi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea impozitului reînvestit, au fost întârziate. “Sunt măsuri întârziate care trebuiau negociate mai apăsat cu FMI”, a spus Antonescu.
Întrebat de comunicarea pe care a avut-o cu miniştrii liberali care au demisionat din Guvern, Antonescu a spus: “Eu am avut comunicare cu miniştrii noştri şi cu primul ministru. Dinspre ei comunicarea s-ar putea să fi avut lacune. Există câteva decizii importante pe care nu le-am discutat deloc, nu am fost informat deloc”. (Mediafax)

Articolul precedentFemeia, celebrată la Piatra Neamț și București
Articolul următorAntonescu: Iohannis va fi, mai devreme sau mai târziu, premier