OPC: Comercianţii de produse de iarnă amendaţi cu 23.000 lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În perioada 24.11 – 05.12.2014, s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind modul de comercializare a produselor textile (denumire, marcare şi etichetare) şi articole pentru sporturi de iarnă (echipament). Au fost cuprinsi in actiunea de verificare un numar de 26 operatori economici cu activitate de comercializare, constatandu-se abateri de la prevederile legale la un numar de 25 dintre acestia. Valoarea produselor verificate este de 156.734 lei din care cu abateri de la prevederile legale, produse in valoare de 65.310 lei pentru care s-a dispus masura de oprire temporara de la comercializare. Au fost aplicate un numar de 15 avertismente si un numar de 11 amenzi contraventionale in valoare totala de 23.000 lei

A – comercializarea echipamentului pentru sporturi de iarnă (articole tehnice)

S-au avut în vedere următoarele articole tehnice destinate practicării sporturilor de iarna: schiuri / snowboard; beţe / legături de schi şi snowboard; ochelari (mască) de soare pentru schi şi snowboard; căşti pentru schi şi snowboard; plăci / sănii; patine pentru gheaţă.

La un singur operator economic din cei verificati au fost identificate produsele patine pentru gheata, pentru copii, femei si barbati si la care nu s-au constatat abateri.

B – comercializarea  produselor textile (inclusiv îmbrăcămintea pentru sporturi de iarnă)

S-au avut în vedere la îmbrăcămintea pentru sporturi de iarnă   următoarele: costume pt schi şi snowboard; jachete, geci pt schi şi snowboard; hanorace; pantaloni schi şi snowboard; bluze de corp; pantaloni de corp; manuşi / căciuli / cagule / măşti / eşarfe / şosete.

La un numar de 21 dintre operatorii economici verificati s-a constatat ca informatiile marcate pe etichetele de prezentare si pe cele textile atasate produselor nu sunt prezentate si in limba romana.

Exemplificam:

– confectii textile provenienta Polonia, imbracaminte pentru sporturi de iarna (costume ski adulti si copii, prosoape, provenienta Turcia sau China, pulovere, manusi, fulare, geci, paltoane, pantaloni provenienta China sau Turcia; pantaloni, pulovere, geci, camasi, fulare , provenienta China si Turcia.

Ca observatie generala, toate aceste produse la care nu sunt informatiile marcate si in limba romana nu prezinta datele de identificare – denumire si adresa importatorului.

Un operator economic avand calitatea de producator confectii textile pentru copii, comercializeaza prin magazinul propriu din Piatra Neamt produse din grupa anterior amintita care sunt marcate numai in limbi straine.

La un numar de 3 operatori economici s-au constatat abateri avand expuse la comercializare produsele fuste cu captuseala si produsele geci barbati fara a fi indicata compozitia fibroasa a captuselii si instructiunile de intretinere corespunzatoare.

La un singur operator economic au fost identificate confectii textile pulovere, bluze pentru copii fara etichete de prezentare si etichete textile.

C – comercializarea încălţămintei pentru pentru sporturi de iarnă

S-au avut în vedere la încălţămintea pentru sporturi de iarnă de următoarele: clăpari şi après-schiuri; bocanci snowboard (“boots“); ghete (diferite modele); patine pe gheaţă prinse de încălţăminte.

La un singur operator economic a fost identificat produsul ghete care nu prezenta marcare in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare.

D –  Respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor: conform Legii 148 / 2000, art. 9: comparaţiile care se referă la o ofertă specială trebuie să indice, în mod clar şi neechivoc: data la care încetează oferta sau, dacă este cazul; faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă .

Referitor la modul de informare a consumatorilor in cadrul promotiilor efectuate de operatorii economici au fost identificate urmatoarele cazuri:

– la produsele patine pentru gheata, ghete si cizme pentru copii, femei si barbati, pulovere windstopper, pentru care se afisau reduceri de pret fara a indica data de incepere sau la care inceteaza oferta, si faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil;

– se afiseaza promotii la produsele textile fara a indica pe eticheta si pretul nou rezultat in urma plicarii procentului de reducere afisat; pretul nou se obtine la prezentarea la casa de marcaj;

– se practica reduceri la anumite produse textile din cele expuse la comercializare, fara a fi individualizate si prezentate separate de restul produselor, fara a se indica data de debut sau data la care inceteaza oferta, precum si sintagma “in limita stocului disponibil”.

Au fost efectuate un numar de 10 prelevari de probe de produse textile care au fost expediate catre CNIEP Larex in vederea determinarii compozitiei fibroase si a amestecului binar de fibre.

Rezultatele de laborator atesta faptul ca la un numar de 5 dintre acestea informatile marcate privind compozitia fibroasa nu sunt conforme cu realitatea.

Astfel, pantaloni fete inscriptionat bumbac 35%, spandex 55%, polyester 10%; determinat 100% polyester; colanti pentru femei inscriptionat bumbac 85%, elastan 15%; determinat polyester 96,4%, elastan 3,6 %; pijama femei: inscriptionat bumbac 100%; determinat polyester 100%; (in doua cazuri); bluza copii: inscriptionat bumbac 100%, determinat polyester 100%.

Drept urmare, au fost aplicate un numar de 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 20.000,0 lei   . (Comisar Sef Adjunct, ing Natalia HRUŞCĂ)

Articolul precedentSlujbele de Bobotează, păzite de jandarmi
Articolul următorŞcoli din judeţele Suceava şi Vaslui închise din cauza viscolului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.