Actualizare: Toți cei 34 de consilieri județeni prezenți la ședință au votat pentru acordarea distincției.

Consiliul Județean Neamț este chemat astăzi, 9 mai, în ședință extraordinară, să voteze pentru acordarea post-mortem a titlului de Cetățean de onoare al județului Neamț fostului șef al ISU Neamț, Ioan Nițică. A cântărit în luarea acestei decizii faptul că generalul de brigadă cu o stea a fost timp de 24 de ani șeful ISU Neamț.

ioan niticaÎn referatul de specialitate se vorbește detaliat despre omul și militarul de carieră Ioan Nițică, născut în data de 18 septembrie 1061 la Piatra-Neamț și decedat în 31 iulie 2020 . „Calitatea de cetățean de onoare, post-mortem, este un titlu onorific ce îl merită cu prisosință generalul de brigadă cu o stea, nemțeanu Ioan Nițică. În cei 36 ani, 11 luni și 7 zile în slujba Patriei a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului județului Neamț”, se arată în referat.

După absolvirea Liceului Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc în anul 1980, a Școlii Militare de ofițeri activi de transmisiuni Sibiu în anul 1983, a Facultății Arme-Secția Apărare Civilă a Academiei de Înalte Studii Militare București în anul 1993, Iona Nițică a absolvit masterul la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA în anul 2004 și a obținut titlul de doctor în domeniul Științelor Militare și Informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București în anul 2013. Și-a început cariera în anul 1983, în funcția de comandant de pluton la Centrul de Instruire al Apărării Civile, din 1990 a fost ofițer III la Statul Major al Apărării Civile București, șef de stat major la Comandamentul Militar Județean de Apărare Civilă Neamț din anul 1990 și șef de stat major la Comandamentul Militar Județean de Apărare Civilă Neamț din anul 1993.

De la gradul de locotenent, de la debutul vieții militare în 23 august 1983, a avansat până la cel de colonel din data de 1 august 2006 și cel de general de brigadă cu o stea conferit prin decret prezidențial în 29 noiembrie 2019. A fost distins prima dată în anul 1989 cu Medalia „Meritul Militar” clasa II, apoi în anul 1998 cu Ordinul „Meritul Militar” clasa III, urmate de Ordinul „Bărbăție și credință în grad de cavaler” în anul 2006 și Semnul Onorific în serviciul Patriei pentru ofițeri la împlinirea a 25 de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuției și pregătirea profesională.

C.I.

Articolul precedentVideo. Foto. Ceremonialul depunerii de coroane la Monumentul Eroilor și Parada militară
Articolul următorPiatra Neamţ. Un tânăr a atacat cu cuțitul după ce a primit o palmă