vantuOmul de afaceri romaşcan Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, vineri, 22 iulie, la 6 ani şi două luni de închisoare, cu executare, informează stiri.tvr.ro. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. Hotărârea a fost luată în dosarul Petromservice, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia dată de Tribunalul Bucureşti acum 2 ani. În acelaşi dosar, Liviu Luca a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Cei doi au fost trimişi în judecată în anul 2012 de Parchetul General, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani în dosarul falimentării companiei Petromservice. Prejudiciul depăşeşte 83 milioane euro. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005 Liviu Luca a devenit în mod indirect acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculata în Cipru).

„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, a arătat Parchetul instanţei supreme.

Anchetatorii au mai stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Potrivit procurorilor, un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Turcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru şi cu băncile din această ţară. În anul 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

„Întrucât în aceeaşi perioadă împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, au precizat procurorii. (ZCH NEWS)

Articolul precedentŢigări descoperite într-o maşină de lux
Articolul următorISU Neamț vrea aprobare să arunce o piatră-n aer
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.