Fostul primar de Girov Vasile Olaru şi patronul Energoterm Petru Paleu au fost condamnaţi, de Tribunalul Neamţ, în ziua de 27 aprilie, în dosarul de corupţie în care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Bacău. Fostul edil a primit 2 ani cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani, iar Petru Paleu – 3 ani de închisoare cu suspendare. Amândoi au de plătit şi amenzi penale de 5.000 şi 7.000 de lei, dar cea mai mare sumă este cea pe care trebuie s-o restituie, în solidar, Primăriei Girov şi anume 935.986 lei. În plus, Energoterm, care este în faliment, are de achitat 3 amenzi penale, care contopite sunt în jur de 20.000 de lei.
Olaru a fost anchetat şi judecat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Paleu de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Afacerea datează din 2007, anul în care Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”.
“Lucrările au fost efectuate parţial, în perioada august 2007- octombrie 2010, fiind achitate toate facturile emise de constructor, în valoare totală de 3.172.882,10 lei”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău. “La data de 06.12.2007, executantul SC ENERGOTERM SRL a emis o factură fiscală pentru suma totală de 943.451,99 lei (preţ fără TVA: 792.816,80 lei), reprezentând achiziţia unor echipamente pentru staţia de epurare, echipamente prevăzute în situaţia de lucrări, semnată din partea Autorităţii Contractante de inculpatul Olaru Vasile, iar din partea executantului de către inculpatul Paleu Petru. Aceleaşi două persoane au semnat şi centralizatorul situaţiilor de plată din data de 10.12.2007 pentru echipamentele necesare staţiei de epurare în valoare de 943.451,99 lei. La data de 10.12.2007, între de inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru a fost încheiat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele şi utilajele, pentru livrarea cărora a fost emisă factura fiscală anterior menţionată, rămân în custodia SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, până la crearea condiţiilor corespunzătoare de depozitare în incinta obiectivului. Din probatoriul cauzei rezultă că bunurile respective nu au fost livrate de către SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ Primăriei comunei Girov, şi, implicit, nu au fost preluate în custodie de executant”.
Şi în ziua de astăzi, „staţia de epurare” de la Girov este de fapt un container gol, amplasat pe un teren viran, nu departe de casa fostului primar.
Pentru a recupera paguba creată primăriei, procurorii DNA au instituit sechestru pe mai multe imobile aparţinând celor doi. Acum rămâne de văzut dacă şi cât se va recupera, dar asta după ce hotărârea judecătorească va deveni definitivă, fiind uşor de presupus că ambii inculpaţi din dosar o vor ataca la Bacău.
Cristina MIRCEA