pietricica turism

girov scandal 2014 07 olaru

  •  Vasile Olaru este acuzat de DNA că i-a plătit lui Petru Paleu echipamente şi utilaje în valoare de 935.986 lei pentru staţia de epurare
  • Energoterm a “achiziţionat” echipamentele respective de la o firmă radiată

Vasile Olaru, proaspăt reînscăunat ca primar de Girov, şi Petru Paleu, cunoscutul administrator al Energoterm SRL, vor merge împreună la judecată pentru o afacere care se pare că a lăsat vistieria Primăriei Girov mai săracă. Suma stabilită de anchetatori ca pagubă pentru primărie şi avantaj pentru Energoterm este de 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro). Concret, Olaru este acuzat de  abuz în serviciu şi fals intelectual, Paleu de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar SC Energoterm SRL va răspunde în instanţă pentru complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual şi pentru fals în înscrisuri.

Povestea e veche, din 2007, când Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”. Conform procedurilor, Petru Paleu s-a prezentat în faţa unui notar şi a declarat pe propria răspundere că “pentru sumele încasate în avans de la Primăria Girov, jud. Neamţ societatea (n.r. Energoterm) se angajează să continue şi să finalizeze lucrările de execuţie conform contractului nr. 7766/15.08.2007, încheiat cu Primăria comunei Girov jud. Neamţ”. Lucrările nu sunt gata nici azi, iar staţia de epurare pentru care s-au “cumpărat” echipamente şi utilaje de peste un sfert de milion de euro, este un fel de container gol.

paleu

“Lucrările au fost efectuate parţial, în perioada august 2007- octombrie 2010, fiind achitate toate facturile emise de constructor, în valoare totală de 3.172.882,10 lei”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău. “La data de 06.12.2007, executantul SC ENERGOTERM SRL a emis o factură fiscală pentru suma totală de 943.451,99 lei (preţ fără TVA: 792.816,80 lei), reprezentând achiziţia unor echipamente pentru staţia de epurare, echipamente prevăzute în situaţia de lucrări, semnată din partea Autorităţii Contractante de inculpatul Olaru Vasile, iar din partea executantului de către inculpatul Paleu Petru. Aceleaşi două persoane au semnat şi centralizatorul situaţiilor de plată din data de 10.12.2007 pentru echipamentele necesare staţiei de epurare în valoare de 943.451,99 lei. La data de 10.12.2007, între de inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru a fost încheiat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele şi utilajele, pentru livrarea cărora a fost emisă factura fiscală anterior menţionată, rămân în custodia SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, până la crearea condiţiilor corespunzătoare de depozitare în incinta obiectivului. Din probatoriul cauzei rezultă că bunurile respective nu au fost livrate de către SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ Primăriei comunei Girov, şi, implicit, nu au fost preluate în custodie de executant”.

energoterm factura girov

Factura , pe care o puteti vedea în facsimil, care îi va duce în faţa judecătorilor pe Olaru şi pe Petru Paleu datează tot din decembrie 2007, la fel ca şi ordinul de plată semnat de primar. După câţiva ani, pe 13 martie 2013, Petru Paleu s-a gândit să justifice provenienţa bunurilor pentru care a emis factura, scop în care “a falsificat trei facturi fiscale, aparent emise de o societate comercială din Oradea, radiată din data de 08.11.2010”.
Anchetorii au mai stabilit că “lichidarea cheltuielilor (verificarea realităţii sumei datorate) a fost efectuată în mod exclusiv şi defectuos de către inculpatul Olaru Vasile, fără a fi efectuate verificări de către persoanele cu atribuţii din compartimentul financiar-contabil al primăriei”.

Din dorinţa de a da un aer de legalitate plăţii făcute de primărie, s-a întocmit un proces verbal de recepţie parţială a lucrărilor, avizat de primar şi semnat de 5 persoane, care au certificat “calitatea lucrării şi respectarea graficului de prestare prezentat în propunerea tehnică”.

Pentru recuperarea banilor Primăriei Girov, procurorii DNA au instituit sechestru pe mai multe imobile aflate în proprietatea “inculpaţilor Paleu Petru şi Olaru Vasile”.

Cristina MIRCEA

Vasile Olaru are o condamnare cu suspendare

Primarul comunei Girov are deja o condamnare, de 5 luni, cu suspendare, pentru conflict de interese. Înalta Curte de Justiție și Casație București, în data de 23.01.2014 a soluționat recursul penal ce a avut ca obiect conflictul de interese (art. 253. INDS. Cp), inculpat domnul Olaru Vasile, primarul comunei Girov, iar soluția Înaltei Curți de Justiție și Casație București a fost de respingere a recursului ca nefondat declarat de inculpatul Olaru Vasile împotriva sentinței penale nr. 55/14.05.2013 a Curții de Apel Bacău. În consecință, dispoziția sentinței civile nr. 56/14.05.2013 a Curții de Apel Bacău este DEFINITIVĂ și soluția este CONDAMNARE. În temeiul art. 253/1 Cod Penal, cu aplicarea art. 41, al. 2 Cod Penal, art. 74, al. 1 lit. a și art. 76, lit. e, Teza I, Cod Penal, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese condamnă pe inculpatul Olaru Vasile la pedeapsa de 5 luni închisoare în temeiul art. 81, CP, DISPUNE SUSPENDAREA CONDIȚIONATĂ A EXECUTĂRII PEDEPSEI”.