Mediile din liceu la materii vor putea fi luate în calculul mediei de admitere la facultate, în anul 2020. Universitățile vor putea introduce în propriile criterii de admitere, pe lângă media de la examenul de bacalaureat sau notele de la probele bacalaureatului și mediile din liceu ale candidaților.

Noutatea este cuprinsă în Ordinul 4.205 al Ministerului Educației, care modifică o serie de articole din metodologia-cadru stabilită prin ordinul 6.102/2016. Aceste noi reglementări modifică articolul 23 și prevăd ca „la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licență, în baza autonomiei universitare, pot fi luate în considerare medii de la discipline din anii de studii liceale, notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat sau alte criterii specifice, conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior”.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial din data de 8 mai 2020 mai stabilește că înscrierea la facultate în acest an se poate face și prin transmiterea documentelor online, fără a mai fi necesară legalizarea actelor: „din componența dosarului de concurs, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, se elimină cerința de depunere a copiilor legalizate ale documentelor, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către persoana/persoanele care are/au atribuții desemnate în acest sens. Prin excepție, pentru constituirea dosarului de concurs aferent anului universitar 2020-2021 se poate realiza înscrierea online prin încărcarea documentelor de către candidați cu asumarea responsabilității de către aceștia cu privire la autenticitatea și corespondența dintre documentele digitale/scanate și cele originale”.

Tot pe fondul pandemiei de coronavirus, prin acest ordin s-a stabilit că începând din acest an admiterea se poate desfășura și online: „Organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfășura și online, instituțiile de învățământ superior având obligația să își prevadă în metodologia proprie și această modalitate de admitere”. De asemenea, candidații admiși vor putea completa, semna și transmite contractul de școlarizare și online, fiind obligați să depună documentul original înainte de începerea anului școlar universitar, conform noului ordin.

(C.I.)

Articolul precedentSe așteaptă peste 100 rezultate din sutele de probe luate de DSP Neamț din focarul COVID de la Păstrăveni
Articolul următorExpoziţie online la Complexul Muzeal Național Neamț: „Escadrila Albă”