Astăzi, 17 martie, în briefingul de presă de la ora 12 susținut de prefectul George Lazăr, s-au făcut precizări legate de ultimele două cazuri confirmate cu coronavirus din Piatra Neamț. Este vorba de cei doi bărbați, organizatorul Campionatului de dans sportiv, din perioada 29 februarie – 1 martie, de la Piatra Neamț și un antrenor.

Până în acest moment, când ancheta epidemiologică este încă în curs, au fost mai multe persoane identificate ca având contact direct și contact apropiat cu cei doi pacienți. „Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, sunt 42 de persoane identificate ca fiind contacți direcți, numărul este clar mai mare și va fi foarte mare. Suntem în curs de anchetă epidemiologică, când vom avea rezultate concludente finale în raport de numărul de persoane, vom face o informare publică. Începând de astăzi, conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică Neamt, dl. primar Dragoș Chitic se află în autoizolare. Mai sunt și alți persoane în izolare. Toți contacții direcți, care vor fi identificați în urma anchetei epidemiologice, vor fi în autoizolare obligatoriu. Se vor recolta probe care vor fi trimise la Iași. În funcție de rezultate, când le primim, le comunicăm transparent și corect, cu rugămintea de a avea doza de răbdare pentru a putea comunica oficial și corect datele. Orice contact direct are o doză de risc. Orice persoană care intră în contact cu o persoană confirmată merge obligatoriu în izolare”, a declarat prefectul George Lazăr, în briefingul de astăzi, transmis în direct de JurnalFM .

Dr. Daniela Marcoci, șef Serviciu programe de sănătate în cadrul DSP Neamț, a explicat astăzi ce înseamnă contact direct și apropiat al unei persoane confirmate și a precizat că ancheta epidemiologică este extinsă la mai multe instituții din județ: „Cazul direct este persoana care a venit în contact relativ intim, la mai puțin de 2 metri, am dat mâna, a strănutat, am stat în aceeași încăpere 15 minute foarte aproape, cu un caz confirmat. Dacă la contacții aceștia una din probe este pozitivă, la rândul lor toate persoanele care intră în contact cu persoanele respective devin caz apropiat. Cazul apropiat va intra în izolare la domiciliu, la fel și membrii din casă care locuiesc în aceeași locuință. Autoizolarea se produce de la ultimul moment declarat de contact cu cazul pozitiv. La cazul confirmat de azi noapte, există persoane care au avut contact declarat acum 13 zile, sunt testați azi și mâine, apoi nu mai au obligația să stea în izolare 14 zile. Dar, sunt și cazuri în care domnul respectiv a intrat în contact cu o persoană pe data de 11 martie. Deci, din anchetă  – 11 martie este ultima dată la care domnul a intrat în contact cu persoane din județul Neamț, de atunci el s-a autoizolat. Acele persoane vor intra în izolare 14 zile, începând din 11 martie. Celălalt domn, din datele noastre de până acum, a avut ultimele cursuri în 4-5 martie, de atunci s-a autoizolat. Deci, de la această dată se numără 14 zile. Dacă persoana este în autoizolare și contact direct, i se recoltează probe. Acum, DSP Neamț și SAJ Neamț recoltează probe tocmai la această anchetă epidemiologică, dorim să limităm cât de mult putem. Domnul primar (n.n. – primarul Dragoș Chitic) este testat și familia lui este în izolare, dacă domnul primar este pozitiv, fiecare persoană cu care a avut contact până astăzi, va fi identificată, va fi apoi izolată și testată. Din anchetă, sunt și persoane care au fost în contact de la Primăria Târgu Neamț, din Consiliul Județean Neamț, persoanele sunt în izolare acasă. După ce cazul Constanța a fost declarat pozitiv, am făcut anchetă și avem o listă de posibili contacți. Fiecare persoană să sune la DSP la numărul de telefon 0233.210524, și sunt incluse în anchetă epidemiologică. Avem o listă cu 42 de contacți direcți din aproximativ 200 de persoane în anchetă epidemiologică”. Dr. Daniela Marcoci a precizat că ea însăși a fost spectator la Campionatul de dans sportiv de la Piatra Neamț. (C.I.)

 

 

Articolul precedentDragoș Chitic, primarul de Piatra Neamț, s-a autoizolat acasă
Articolul următorPlatformă de informaţii oficiale despre coronavirus