Peste 50 de universități europene şi din SUA vor participa, pe 12 octombrie, la Iaşi, la The Romanian International University Fair (RIUF). Evenimentul a ajuns la cea de-a XXI-a ediție şi se va derula la Palas Congress Hall. RIUF pune față în față profesorii și recrutorii universităților cu tinerii care doresc să devină studenți internaționali. Îşi vor prezenta ofertele educaţionale reprezentanți ai mediului academic din Olanda, Franța, Germania, România, Statele Unite, Marea Britanie, Danemarca și Elveția. Pentru a participa la RIUF, cei interesați sunt încurajați să completeze formularul de înregistrare AICI.

Potrivit datelor furnizate de UNESCO Higher Education Statistics, începând cu anul academic 2017, peste 35.000 de români au statut de studenți internaționali, 90% dintre ei fiind înscriși la universităţi din Europa. Aceste date poziționează România pe locul 5 în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulți studenți care învață în străinătate, după Germania, Franța, Italia și Grecia.

Oferte educaţionale ale universităţilor străine, pe 12 octombrie, la Iaşi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPotrivit statisticilor, dintre vizitatorii care au participat la RIUF în ultimii 2 ani (aproximativ 44.000 de tineri), 37% sunt decişi să urmeze un program de studiu în străinătate, 11% caută programe de studiu doar în România, iar 52% vor să studieze în străinătate, dar acceptă ideea de a studia în România dacă găsesc un program de studiu potrivit.

Aceleaşi statistici ne arată că Marea Britanie este prima opțiune în rândul celor care doresc să urmeze un program de licență, masterat sau MBA în străinătate. Peste 62% dintre participanții de la târg și-au manifestat interesul de aplica la o universitate britanică, opţiune urmată de SUA (42%), Danemarca (32%), Germania (32%), Olanda (31%), Norvegia (22%) și Elveția (19%).

„Sistemul academic din străinătate oferă surse de finanțare sau împrumuturi guvernamentale, care să acopere o parte din cheltuieli sau taxa de școlarizare. De exemplu, cei care optează pentru un program de licență sau de masterat în Marea Britanie pot obține un împrumut guvernamental, care asigură integral taxa pe parcursul anilor de studiu. Rambursarea ambelor împrumuturi se face în condiții foarte avantajoase pentru absolvenți și doar în momentul în care sunt angajați și câștigă un anumit venit anual. Aceștia vor rambursa doar o fracțiune din venitul lor ce depășește acel prag de venit minim anual. Similar, un astfel de împrumut este pus la dispoziție studenților în Olanda, unde taxa de școlarizare este de aproximativ 2.000 de euro/an. În alte țări, tinerii nu au nevoie de accesarea unui împrumut, deoarece studiile sunt gratuite (Suedia, Danemarca) sau se percep taxe minime (Germania, Franța)”, precizează organizatorii RIUF. (ZCH NEWS; FOTO: RIUF)

Articolul precedentL5: Fruntaşele joacă „acasă” pe 3 puncte
Articolul următorL4: Enadani, Cimentul şi Bradu – goană după puncte în deplasare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.