Declarație de presă primită de la doamna deputat Oana Bulai (Grupul parlamentar al PSD) Prea mult timp România a fost atractivă prin forța de muncă ieftină, considerându-se că așa vom deveni mai atractivi pentru investitorii străini, că aceștia se vor alinia la granița României pentru a veni să investească.
Țara noastră s-a dezvoltat, ea nemaifiind aceeași economie din anii ’90 sau 2000. Astăzi ea trebuie să atragă investiții pentru că oferă perspectivele de dezvoltare ale unui mediu de afaceri profitabil, de succes, nu pentru că este o piaţă cu forţă de muncă ieftină. Azi România trebuie să își susţină propriul capital, propriile firme şi propriii săi producători.
Îmi doresc ca România să nu mai fie considerată doar o piaţă de muncă ieftină, iar pentru a reuşi acest lucru trebuie să ieşim din paradigma că România este doar o ţară exportatoare de materie primă şi să devenim producători finali. Sper ca în cadrul acestei guvernări să creăm o economie în care produsele finale să fie produse la noi acasă. Este o cerinţă de bază pentru siguranţa economică a ţării în vremuri dificile. Avem ce învăţa din criza provocată de pandemie.
România trebuie să înceapă să producă pentru piaţa internă, dar şi pentru export. De resurse dispunem, mai trebuie doar să punem în aplicare un program pe termen lung.
Trebuie să începem să încurajăm producția de bunuri de larg consum autohtonă. România nu trebuie doar să exporte materie primă, ci să realizeze şi produsul final. Acesta este unul dintre obiectivele asumate de către PSD în cadrul programului de guvernare.
Avem nevoie să impulsionăm exportul și să diminuăm importurile prin stimularea producţiei în România a acelor produse ce pot fi realizate în țară. Acest lucru va duce nu doar la echilibrarea balanţei comerciale, ci şi la o creștere a numărului locurilor de muncă.
Dacă în 2017 şi în 2018, România a avut recorduri istorice la culturile de cereale şi a redevenit “Grânarul” Europei, acum suntem Marele Importator al Europei. Mai mult de jumătate din creşterea deficitului comercial provine din comerțul cu produse agroalimentare. Importurile de mâncare ale României au crescut cu 34% în 2020, faţă de 2019, iar creșterea rapidă a preţurilor a devenit o problemă pentru români.
Tocmai de aceea, acum, PSD a venit cu mai multe măsuri economice care vizează susţinerea firmelor româneşti, a celor din mediul rural, a companiilor înființate de studenți sau de femei
Acum avem un pachet economic care conține scheme de sprijin consistente pentru firmele româneşti. ”Cumpără românește” și ”Fabricat în România” sunt conceptele în jurul cărora vom construi un nou parteneriat cu cei care produc la noi în țară.
„Fabricat în România” cuprinde scheme de ajutor stat pentru companiile care produc în ţară, scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri şi programe pentru susţinerea fermierilor.
Fermierii nu au uitat de programele de sprijin pentru zona agricolă, precum Programul „Tomata”. Ele au fost un început bun şi avem şansa să le continuăm, pentru că nouă, tuturor ne pasă de ţara aceasta, ne place să mâncăm româneşte şi iubim tot ce e românesc şi ne aminteşte de copilăria sau tinereţea noastră.
Putem avea produse româneşti pe mesele şi în casele noastre. Această pandemie ne-a învăţat că trebuie să fim pretătiţi să ne asigurăm singuri necesarul de hrană, de produse de consum, de produse necesare în locuinţele noastre.
Dar pentru asta trebuie să încurajăm IMM-urile, agricultura. Dacă nu fabricăm aici, nu prosperăm niciodată pentru că nu avem valoarea adăugată. IMM-urile trebuie incurajate, indiferent din ce domeniu sunt ele.
PSD ştie să guverneze. Am demonstrat întodeauna acest lucru. Acum va trebui să punem din nou România pe picioare.
(P)