0:00

Pastilele de iodură de potasiu, recomandate în caz de accident nuclear, radiații, pot fi ridicate din farmaciile desemnate, cu rețeta de la medicul de familie. Ministrul Sănătății a punctat astăzi, 8 august, ca românii cu vârsta până în 40 de ani să meargă rapid la medicul de familie pentru a beneficia de antidotul la incident nuclear.

Oamenii de până în 40 de ani îndemnați să ia pastila de iod, de ministul Alexandru Rafila, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAlexandru Rafila a adus îndemnul în contextul inflamării situației din Ucraina și a bombardamentelor de la Centrala Nucleară din Zaporojie, ultimele de ieri, duminică. „Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu. Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Lista cu farmaciile din țară a fost publicată la finele lunii iunie, odată cu ordinul aferent, de Ministerul Sănătății (detalii aici ).

Autoritățile spun că administrarea iodurii de potasiu este recomandată persoanelor de până în 40 de ani și că tratamentul este riscant pentru cei de peste această vâstă. Medicii de familie sunt instruiți cui și în ce doză să dea medicamentul, care poate fi luat din farmacii doar pe bază de rețetă. Administrarea antidotului se face cât mai rapid după incidentul nuclear, în maxim primele 24 de ore, pentru a avea efectul scontat.

C.I.

Articolul precedentBărbat dispărut din comuna Ion Creangă
Articolul următorȘtire actualizată. Trupul unei femei înecate a fost scos din răul Moldova. Pompierii caută o a doua victimă