0:00

În seara zilei de 5 iulie, o stradă din oraşul Târgu Neamţ a devenit scena unei bătăi între două clanuri de ţigani, unul din cartierul Tăbăcari-Humuleşti şi celălalt din comuna Vânători-Neamţ. Cetăţenii care au fost martori au declarat că nu au mai văzut aşa ceva, iar unii patroni de baruri din vecinătate şi-au închis localurile de frică. Topoare, răngi, scânduri şi alte obiecte contondente zburau dintr-o parte în alta şi numai o minune a făcut ca, în acel moment, să nu treacă nicio persoană sau maşină prin zonă. De altfel, în încercarea de a aplana conflictul a intervenit şi un poliţist în civil, care se afla în acel moment în apartamentul situat în blocul din apropierea câmpului de bătălie. Este vorba de Bogdan Nechita, unul din cei 4 polițiști rutieri trimiși recent în judecată pentru luare de mită.

Scandalul a pornit de la o fată minoră de etnie romă, care este însărcinată. Doi tineri, fiecare din alt clan, pretind că ar avea calitatea de tată al copilului. Și, cum bine se știe, testul de paternitate se face, clasic, cu parul, s-a ajuns la încăierare. Prima dată, cei doi s-au bătut între ei, bărbătește, la ora 20.28, după care s-au retras, și-au adunat găștile și, după mai bine de o oră, a început scandalul de stradă.

Primul care a intervenit în conflict a fost poliţistul Ovidiu Busuioc, care, de altfel, a şi tras câteva focuri de armă în aer, în ideea de a dispersa cele două clanuri.

În urma unui apel la 112, un echipaj de la Poliţia Naţională şi unul de la Poliţia Locală au mers la faţa locului. A fost o bătaie între două clanuri de romi, pornit de la o femeie. De când mă ştiu în acest oraş, nu am văzut aşa ceva! În încercarea de a aplana conflictul, un poliţist civil a fost rănit la mână, după ce a fost lovit cu ranga. Au mai intervenit şi un echipaj de la RPG, o firmă particulară de pază şi două maşini de la SAS. Au fost şi pagube, pentru că au fost rupte jardiniere, au fost rupţi stâlpi, au fost sparte geamuri la maşini și scoase bordurile din trotuar. Trebuie să recuperăm pagubele. Au fost luaţi la cercetări vreo 5 romi, atunci, pe loc, în maşina Poliţiei şi duşi la secţie pentru cercetări”, a spus Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale.

Firesc, mulţi dintre martorii care au asistat la scenele de aseară s-au arătat îngroziţi de amploarea scandalului:

Îmi este frică să mai ies noaptea prin oraş, de frica ţiganilor! Sunt patroană de bar şi am închis barul şi aseară, dar o să-l ţin închis şi azi. Chiar nu se poate face nimic împotriva acestor ţigani care nu ţin cont de lege şi de nimic? Am ajuns ca noi, majoritarii, să ne fie frică de ei? E revoltător! De vină sunt autorităţile şi instituţiile statului care, de atâţia ani, le-au permis multe!”, a spus patroana unui bar.

Copiii cu topoare în mână! De abia după 3 ore au sosit, de la Piatra, şi cei de la SAS. Au fost sparte geamuri la apartamentele de la parter şi parbrizul unei maşini. Au rupt borduri şi aruncau cu ele. Au rupt şi scândurile de la o terasă din vecinătate”, spune un alt martor.

Poliția, care a intervenit cu echipaje de ordine publică, judiciar și mascați, plus 5 jandarmi, a reținut încă de aseară 10 dintre protagoniști. Toți sunt acuzați de tulburarea liniștii și ordinii publice și încăierare. Este foarte posibil ca numărul reținuților să crească pe parcursul zilei de astăzi, având în vedere că, în conflict, au fost implicați 20 de țigani din Târgu Neamț și cel puțin 40 din Vânători. Operațiunea de calmare a spiritelor a fost dirijată, la fața locului, de comisarul șef Victor Costinel Vlad, care a primit dispoziție să se întoarcă la serviciu, el fiind navetist și aflându-se acasă, în Piatra Neamț, în momentul izbucnirii conflictului. (C.T. STURZU)

ACTUALIZARE: IPJ Neamț prezintă, oficial, cum s-au derulat evenimentele și ce s-a întâmplat cu unii din bătăuși. Comunicatul:

În seara de 5 iulie a.c., în jurul orelor 21.30 , poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Neamţ au fost sesizaţi de către o persoană, despre un conflict între mai multe persoane, pe o stradă din Târgu Neamţ.

Imediat, la faţa locului s-a deplasat un echipaj format din 2 poliţişti de la ordine publică, iar ulterior a intervenit şi un echipaj al poliţiei rutiere, împreună cu poliţia locală.

În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict, unul din primii poliţişti ajunşi la faţa locului a tras în plan vertical cinci focuri de avertisment.

În continuare s-a solicitat intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale şi a jandarmilor.

Au fost identificate zece persoane cu vârste între 27 de ani şi 46 de ani, din localitatea Vânători Neamţ, care au fost conduse la sediul poliţei şi audiate, împotriva cărora s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore.

Acestea au fost încarcerate în arestul IPJ Neamţ, iar astăzi urmează să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ, cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Aducem în atenţie opiniei publice că în urma acestui conflict nicio persoană nu a suferit leziuni.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare».

 

Articolul precedentPolițiști cunoscuți din Târgu Neamț judecați pentru șpagă
Articolul următorBătaia de la Târgu Neamț: primăria a inventariat pagubele și amenință cu tăierea ajutoarelor sociale
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. „În urma unui apel la 112, un echipaj de la Poliţia Naţională şi unul de la Poliţia Locală au mers la faţa locului.” :)))si unde erau echipajele?poate faceau live pe facebook…sau domnul Busuioc reprezinta cele 2 echipaje?aseara la 10 erau toti pe strada acolo.adunau pietrele ca proba ,cred.Rusine celorlalti colegi ai domnului Busuioc ca isi asuma pe nedrept participarea la conflict.

  2. Cred ca si primarul are vina lui….,,ii tine in brate” la permite foarte multe tiganilor doar ca sa-l voteze.

Comentariile sunt închise.