0:00

Fosta directoare Volksbank Piatra Neamţ, trimisă în judecată de DNA

O nouă victimă a latifundiarului Lazăr, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Claudia Carmen Vlăsceanu este acuzată de implicare în afaceri cu credite de un milion de euro
* beneficiarul a fost Aurel Lazăr, omul de afaceri care a dus-o în faţa instanţei şi pe Iulia Paisa, fosta preşedintă a Judecătoriei Piatra Neamţ

Latifundiarul Aurel Lazăr din Dumbrava Roşie, ale cărui afaceri cu terenuri au fost „sprijinite” de fosta preşedintă a Judecătoriei Piatra Neamţ, este personaj penal într-un alt dosar instrumentat de DNA. De data asta nu e vorba despre hotărâri judecătoreşti care să-i mărească averea cu zeci de hectare de teren, ci de nişte credite „vinovate” luate de la Volksbank Piatra Neamţ, în perioada 21.07.2006 – 07.10.2008, în sumă de exact 1.141.597 euro.

Aşadar, procurorii DNA, care au fost foarte discreţi în acest caz şi nu au dat niciun comunicat, au dispus trimiterea în judecată a Claudiei Carmen Vlăsceanu, fostă directoare a Volksbank, pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată (10 acte materiale) şi luare de mită. Lista continuă cu Maria Ramona Nemţanu (fostă Lazăr), fiica lui Aurel Lazăr, acuzată de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, soţul ei, Mihai Nemţanu, acuzat de aceleaşi infracţiuni, Vasile Adrian Lazăr, fiul lui Aurel Lazăr, apoi Aurel Lazăr însuşi „creierul” întregii afaceri, acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată tot pentru 10 fapte, Gheorghe Budeanu, finul lui Aurel Lazăr, Mihaela Lazăr (fostă Purice) – nora lui Aurel Lazăr, şi Florin Aurel Motfolea, prieten cu Aurel Lazăr.

La data de 09.08.2010, S.C. VOLKSBANK ROMÂNIA S.A. a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie sesizare penală invocând încălcarea legii penale de către inculpaţi, cu ocazia obţinerii unor credite bancare de la Sucursala Piatra Neamţ 1 a sus-numitei societăţi bancare”, se arată în rechizitoriu. „La iniţiativa şi cu aportul determinant al inculpatului L.A., inculpaţii au contractat credite bancare de la Sucursala Piatra Neamţ 1 a S.C. VOLKSBANK ROMÂNIA S.A.; fără activităţile infracţionale ale inculpatei V.C.C., faptele nu s-ar fi putut produce, deoarece aceasta, în calitate de director al sucursalei, a aprobat acordarea acestor credite, în condiţiile în care inculpaţii solicitanţi nu erau eligibili. După cum lesne se poate observa, creditele au fost obţinute prin manopere de inducere în eroare a băncii, săvârşite prin prezentarea de acte false. Participarea inculpatului L.A. la săvârşirea acestor infracţiuni, ajutat de N. (fostă L.) M.R., este ilustrată de următoarele aspecte:

din 10 credite, 7 au fost garantate cu imobile aparţinând inculpatului L.A.; un număr de 5 credite prezintă particularitatea că există o singură persoană împuternicită pentru operaţiuni în conturile beneficiarilor, şi anume inculpata N. (fostă L.) M.R.,. Mai mult decât atât, ratele acelor beneficiari au fost achitate, timp de un an – un an şi jumătate, de către inculpaţii N. (fostă L.) M.R., şi N.M. S.C. CATALEX S.R.L., S.C. HAIDUC MATCON S.R.L., S.C. STEFY STYLE S.R.L., S.C. GALERIA S.R.L. nu au emis adeverinţele de venit regăsite în dosarul de credit”.

Anchetatorii au considerat că vina principală a aparţinut fostei directoare, care a acceptat documentaţii incomplete, a aprobat creditele în condiţii maxime de risc şi le-a dimensionat la valoare de 100.000 de euro fiecare, astfel încât competenţa de aprobare să rămână la sucursala din Piatra Neamţ. Toate aceste „neglijenţe” în serviciu au fost, evident, stimulate de către Aurel Lazăr, cu „mici” atenţii, care susţin acuzaţia de luare de mită la adresa fostei directoare.

Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Neamţ care va judeca speţa, iar banca s-a constituit parte civilă cu suma de 4.338.030,78 lei.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentMajorități cu minoritari
Articolul următorRoman: Modernizarea străzii Tineretului