umf iasi 01Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor:

AZOICĂI DOINA, decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: Luare de mită, Abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Fals intelectual

ȘERBAN IONELA-LĂCRĂMIOARA, prodecan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iași, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: Abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Fals intelectual

BUHUȘ LIGIA-NICOLETA, medic, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual,

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

HAIZOUN EL HOUSSINE, cetățean marocan, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,

AGHA ROMEEN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În ziua de 22 noiembrie 2014, inculpata Azoicai Doina, decan al Facultății de Medicină Generală Iași, a primit de la inculpatul Haizoun El Houssine, ajutat de Agha Romeen, prin intermediul unor persoane care au acționat fără vinovăție, o tavă confecționată din cupru, argintată, în greutate de 1.359,90 grame (valoare de piață minimă 800 lei) și un ceainic argintat, confecționat din alamă, cupru și zinc (valoare de piață minimă 100 lei, în legătura cu faptul că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a acceptat înscrierea, în mod nelegal, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine la facultatea al cărei decan este.

La data de 18 noiembrie 2014, în calitate de decan, respectiv prodecan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași și membre ale al Biroului Consiliu al respectivei facultăți, inculpatele Azoicăi Doina și Șerban Ionela-Lăcrămioara, prin semnarea procesului-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta respectiv: scrisoarea de acceptare la studii (deși candidatul nu a obținut un astfel de document pentru anul II de studiu, ci doar pentru anul I), situația școlară (la dosar există o foaie matricolă pentru anul II de studii ce poartă ștampila unei universități din Belgia, ștampilată dar nesemnată de reprezentanții instituției precum și o copie a foii matricole aferente anului I de studii de la aceeași universitate, ștampilată, dar nesemnată), planul de învățământ, programă analitică (la dosar există doar fișe ale disciplinelor descărcate la data de 01.11.2014 de pe site-ul universității din Belgia), fără că aceste înscrisuri să constituie documente de lucru prevăzute în’ Procedura de lucru echivalare studii universitare de licență’ adoptată în anul 2013 de Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași.

Ulterior, la data de 20 noiembrie 2014, în baza procesului-verbal sus menționat (prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine), inculpata Azoicai Doina a aprobat solicitarea acestuia de înscriere direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași, deși, pe baza documentelor depuse anterior și conform scrisorii de acceptare emise de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, acest candidat nu putea fi înscris la studii decât în anul I.

În acest fel, bugetul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iași a fost prejudiciat cu suma de 5.000 euro, reprezentând taxă de școlarizare pe care instituția de învățământ avea interesul legal să o încaseze pentru anul I de studii, iar, pe de altă parte, iar candidatul înscris direct în anul II a obținut foloase necuvenite.

În scopul sus menționat, inculpata Buhuș Ligia-Nicoleta, în calitate de medic, a emis, la data de 01.10.2014, o adeverință, prin care a atestat în fals că fiul inculpatului Haizoun El Houssine, care în acel moment nu se afla în România, este înscris în evidențele cabinetului său medical individual, că a fost consultat și că este clinic sănătos, documentul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la cursurile anului I la UMF Iași, în vederea obținerii scrisorii de acceptare la cursuri ce se eliberează de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatei Azoicăi Doina, până la concurența sumei de 5.000 euro și a măsurii controlului judiciar față de inculpații Haizoun El Houssine și Agha Romeen, precum și cu propunerea de luare a măsurii controlului judiciar fata de inculpata Azoicăi Doina.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE AL DNA IAŞI)