0:00

Alegeri la CJ Neamţ? Prefectul merge la „pressing” cu noua lege 115/2015, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Constantin IACOBAN

Prefectul de Neamț și șeful juriștilor săi, Ilie Petre, continuă joaca de-a alegerile pentru Consiliul Județean. Pe 3 iunie, au trimis Consiliului Judeţean o adresă care, în opinia autorilor, ar arăta că actualul președinte, Constantin Iacoban și vicepreşedintele Emilia Arcan nu ar mai fi compatibili cu funcțiile deținute și că, într-un fel, fără să precizeze în care, Consiliul ar trebui să ia o hotărâre și să organizeze alegeri, dintre consilieri, pentru funcția de președinte, Constantin Iacoban trecând automat în cea de vicepreședinte. Urmare a adresei celor doi reprezentanți ai Guvernului în teritoriu și apărători ai legilor care nu acționează niciodată retroactiv, Daniela Soroceanu, secretarul județului, a trimis o informare către toți consilierii judeţeni, în care le prezintă situația și le cere să ia o hotărâre. Pe lângă adresă, le pune la dispoziție mai multe documente lămuritoare.

Forţează prefectul legea?
Alegeri la CJ Neamţ? Prefectul merge la „pressing” cu noua lege 115/2015, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Vlad ANGHELUŢĂ

În acest moment, cel puțin teoretic, ar trebui ca cineva să spună cu claritate ceva. Prefectul a pasat către secretarul județului. În mod normal, acesta ar trebui să facă trimitere și la alte prevederi ale noii legi, care îi dă prerogative prefectului să convoace o ședintă, dar numai după alegeri normal organizate. Problema este: chiar poate să facă asta? Mai ales dacă, așa cum se vorbește prin târg, toată acțiunea s-a desfășurat fără să ceară un aviz de la superiorii în domeniu, lucru pe care l-ar fi făcut abia astăzi, după declanșarea scandalului. În acest moment, lucrurile ar trebui rezolvate într-o ședință neapărat ordinară, unde un grup de consilieri să introducă pe ordinea de zi un proiect de alegere a președintelui.

Siguranța prefectului în a forța legea – care, spunea Iacoban în conferință de presă, potrivit juriștilor din UNPR, nu are cum să se aplice retroactiv – este dată de dorința Guvernului de a închide gura liberalilor care cer alegeri în Neamț. Adresa de prefect o pune într-o situație delicată pe Emilia Arcan, care nu mai poate semna nicio hârtie, pentru că ar putea fi acuzată de uzurpare de calități oficiale. Asta dacă nu cumva, după prestația de le ședința PSD de săptămâna trecută, nu va fi din nou propusă cel puțin pentru funcția de vicepreședinte.

Emilia Arcan: „Vom face alegeri dacă se impune, deși eu cred că nu se impune”
Alegeri la CJ Neamţ? Prefectul merge la „pressing” cu noua lege 115/2015, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Emilia ARCAN

Nu mi-am eliberat biroul, sunt vicepreședinte, nu știu nimic în afară de adresa trimisă de secretarul județului prin e-mail. Bănuiesc că facem o ședință și vom face alegeri dacă se impune, deși eu cred că nu se impune. Dar, chiar dacă nu se impune, trebuie să facem alegeri ca să se lămurească odată lucrurile. Din punctul meu de vedere nu este nici un pericol. O să discutăm și o să vedem, că nu s-a discutat nici la Consiliu și nici la partid. Problema nu este ce se întâmplă cu mine, problema este că domnul Iacoban trebuie să fie președinte. Ținând cont de alianță, de discuții și de majoritate, dl. Iacoban trebuie să fie președinte indiferent ce se va întâmpla. Dar, un dar lung, eu sunt convinsă că cei care-l vor alege pe domnul Iacoban îmi vor da și mie votul, că doar suntem în alianță, nu?”, a declarat Emilia Arcan în replică la zvonul lansat că ar fi plecat de la Consiliul Județean. (ZCH NEWS)

Articolul precedentO nouă lovitură DNA: medici trimişi în judecată
Articolul următorACTUALIZARE Percheziţii la contrabandişti de ţigări GALERIE FOTO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.