O femeie, în vârstă de 25 de ani, gravidă în luna a VI-a, este diagnosticată cu gripă și se află internată în secția infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț. „Tânăra nu are alte afecțiuni asociate, este internată, iar tratamentul ce i se administrează este unul simptomatic”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

SECŢIA BOLI INFECŢIOASE

Săptămâna trecută au mai fost diagnosticate cu gripă alte 4 persoane: un adolescent, două femei cu vârste între 35 și 44 de ani, ambele cu afecțiuni cardiace iar una având proteză valvulară, și un bărbat în vârstă de 52 de ani cu multiple afecțiuni cronice (cardiace, diabet, obezitate). Pacienților li s-au recoltat probe ce au fost trimise pentru confirmarea diagnosticului de gripă la Institutul “Cantacuzino” din București, mai spune dr. Mirela Grădinaru. Între timp, de la “Cantacuzino” a venit confirmarea gripei în cazul unuia din cei doi pacienți suspecți care s-au prezentat la medic după 15 ianuarie, analizele de laborator indicând că este vorba despre un bolnav (în vârstă de 52 de ani) cu gripă de tip B.

DSP NEAMŢ

Potrivit DSP Neamț, vaccinul gripal primit de la Ministerul Sănătății pentru acest sezon este din cel trivalent, cu două tulpini de tip A (H1N1 și H3N2) și o tulpină de tip B, cultivate pe ouă de găină și care conțin anticorpi specifici gripei. Vaccinarea trebuie să țină cont, între altele, de posibile alergii la ou pe care le pot prezenta persoanele cărora li se administrează. În prospectul vaccinului se mai menționează că acesta asigură protecție împotriva celor trei tulpini de virusuri din componență după 2-3 săptămâni de la administrare, și nu are efect împotriva răcelilor obișnuite.

DSP Neamț mai precizează că până la data de 28 ianuarie au fost imunizate împotriva gripei 19.067 de persoane din grupele de risc (copii, vârstnici, bolnavi cronic, cu afecțiuni imunitare). Cele 25.144 doze de vaccin au fost primite de Sanepid la începutul lunii decembrie 2017 și distribuite ulterior medicilor de familie, practic imunizarea fiind făcută masiv în luna ianuarie 2018. În prezent, mai sunt disponibile 6.077 doze de vaccin în stocul DSP Neamț. (C.I.)