salvamont august 2016 01salvamont august 2016 02Vremea frumoasă de la sfârșitul săptămânii trecute a îndemnat multă lume să iasă din casă și să facă drumeții montane. Sâmbătă, 27 august, de exemplu, peste 700 de turiști au urcat pe Ceahlău, un număr important dacă ținem cont de faptul că vârful sezonului a trecut deja. Și cum unde este multă lume se întâmplă și accidente, duminică după-amiază salvamontiștii au fost anunțați că o femeie a căzut și și-a rupt piciorul în timp ce se afla în zona Cascada Duruitoarea – Viezuri. Ca în multe alte cazuri, care-i solicită la maximum pe salvatori, și de data asta turista rănită era corpolentă.

”Transportul a fost destul de dificil, victima cântărind puțin peste 100 kilograme, ceea ce forțează atât limitele salvatorilor, cât și ale echipamentului de transport”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Intervenția făcută de personalul aflat în Baza Durău s-a încheiat la ora 19:50 când victima a fost preluată de SMURD. Baza Dochia a acordat asistență în alte 3 cazuri (o ruptură musculară și două entorse), care nu au necesitat asistență medicală specializată”.

Ziua de duminică s-a încheiat cu o altă intervenție. În jurul orei 22:00, Dispeceratul Național Salvamont a făcut legătura între salvatorii din Ceahlău și un grup de 4 turiști din Galați. Excursioniștii se rătăciseră, surprinși de lăsarea întunericului și neavând lanterne. Au fost localizați în zona confluenței pâraielor Rupturi – Martin și conduși în stațiunea Durău.

Salvamontiștii avertizează turiștii că trebuie să țină cont de faptul că noaptea se lasă mai devreme și mai rapid, iar temperaturile maxime la nivelul cotei 1.800 nu mai depășesc 16 grade ziua, în vreme ce minimele nocturne se situează în jurul valorii de 5 grade Celsius. (C.M.)