0:00

Trei copii, cu vârste între 10 și 14 ani, au bulversat viața tihnită din Roman și siguranța proprietarilor de mașini, după ce au spart nu mai puțin de 17 autoturisme. Bunurile furate nu sunt de cine știe ce valoare, prejudiciul fiind între 3.000 și 3.500 de lei. O parte din obiecte (inclusiv niște role și o trotinetă) au fost recuperate de polițiști în timpul perchezițiilor făcute astăzi, 12 aprilie, la domiciliile autorilor. Problema este cu pagubele produse mașinilor (geamuri și parbrize sparte), pe care proprietarii au șanse mici spre deloc să le recupereze. Cei 3 spărgători provin din familii sărace de rromi și nu au bunuri care să poată fi valorificate pentru acoperirea stricăciunilor provocate. Toti locuiesc în niște blocuri de pe bulevardul Republicii, în apropierea parcărilor în care au dat iama și „s-au distrat” spărgând mașini.

O „fantomă” a spart mașinile din Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFaptul în sine a adus în actualitate problema minorilor infractori, împotriva cărora nu se pot lua măsuri, pentru că nici acum nu a fost găsită o clădire în care să se înființeze acel centru rezidențial în care să poată fi duși. Mai mult, singurul din grupul de spărgători, care are 14 ani, și împotriva căruia s-ar putea lua măsura arestului preventiv numai după o expertiză psihiatrică, nu are acte. Nu are nici măcar certificat de naștere, iar el, practic, nu există. Iar ca povestea să fie completă a venit pe lume undeva, în Italia, și pentru a obține certificat de naștere, după 14 ani, în România, este nevoie de actele originale de la spitalul în care a fost înregistrată nașterea.

Bineînțeles, asemenea demersuri presupun cooperare internațională și cercetări în arhive. Dar dacă băiatul a venit pe lume într-o casă sau într-o baracă (având în vedere că mama este o cunoscută hoață de buzunare, iar tatăl, și el spărgător), nașterea nu este înregistrată oficial la nicio instituție. Și atunci lucrurile se complică, iar singura soluție poate fi înregistrarea tardivă a nașterii pe baza unei hotărâri judecătorești.

Dacă pentru autorități situația în sine e stresantă, pentru băiat faptul că nu există în acte este un avantaj. Până se vor descâlci toate ițele birocratice nu-l împiedică nimic să fure în continuare. Așa că proprietarii de mașini din Roman n-au la îndemâna decât varianta de a se apăra singuri, instalându-și sisteme de alarmă și parcându-și autoturismele în locuri luminate. (C.M.)

Articolul precedentPiatra Neamț găzduiește Olimpiada Naţională de limbă germană
Articolul următorCrima de la Tașca: 10 ani de închisoare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.