0:00

Numărătoarea inversă pentru BAC, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În mai puțin de o săptămână, absolvenții de liceu vor da piept cu… maturitatea. Cu toate acestea, în anul 2013, numărul candidaților este în scădere față de anul trecut. Chiar dacă rândurile celor care au picat BAC-ul se îngroașă de la un an la altul, la examen se prezintă din ce în ce mai puțini. Pentru sesiunea de anul acesta doar 4.328 de elevi au privilegiul de a participa la Bacalaureat. Nu mai puțin de 498 de elevi nu au reușit să termine ultimul an de liceu, împotmolindu-se la cel puțin un obiect. Aceștia vor susține o sesiune specială pentru corigenți, care va fi organizată în toamnă, înainte de ce-a de-a doua sesiune de BAC. Cei care nu au vrut să rămână fără Bacalaureatul luat sunt 836 la număr. Aceștia fac parte din seriile anterioare și se vor adăuga la numărul celor din seria actuală. În total,  5.164 de candidați. Anul trecut, au participat la examenul de bacalaureat, 6.500 de absolvenţi.

Semne bun anul n-are

La simulările de anul acesta doar 30% au demonstrat că sunt pregătiți să meargă spre facultăți, ceilalți având posibilitatea să demonstreze că s-au „reabilitat”. La acea vreme, “generalul” Viorel Stan susținea că simularea a venit la timp pentru ca unii elevi să se trezească până la adevăratul examen și că speră ca procentajul de promovabilitate să fie în creștere. Nici anul trecut elevii care au terminat socotelile cu liceul nu au fost prea mulți la număr. Doar 47% au promovat. Chiar dacă anul acesta numărul celor înscriși ar fi trebuit să depășească numărul de 5.000 se pare că există mai multe „fobii”. Teama de camerele video și de materia care se șterge din memorie de la un an la altul a făcut ca în sesiunea ce va debuta pe 10 iunie să avem la evaluare, cu aproximativ 1.500 de elevi mai puțini, în Neamț. Conform statisticilor, anul 2012 a fost mai bun doar cu două procente față de anul 2011. Putem preconiza că promovabilitatea anul acesta nu va avea un succes mai mare de 40%-50%. Cel puțin în Neamț.

Banii „restanțierilor” pentru organizare

Pentru cei care au trișat sau au ajuns la a treia sesiune, pentru că nu au reușit să depășească obstacolul mediei 6 în anii anteriori vor scoate din buzunar pentru fiecare probă scrisă de examen câte 76 de lei. Cei care ajuns la „performanța” de a da examenul integral sunt buni de plată pentru suma de 228 de lei. ISJ Neamț va încasa sesiunea aceasta, în cel mai rău caz, 64.000 de lei pentru candidații cu „repetiție”. „Banii vor fi virați la fiecare centru de înscriere și apoi vor ajunge la inspectorate. Astfel se vor acoperi cheltuielile pentru materialele de birotică, pentru deplasările membrilor din comisie, pentru ștampile și foile de examen”, a spus Viorel Stan.

Camerele video funcționale

Cea mai mare fobie a celor care nu s-au pregătit temeinic pentru examen nu a fost înlăturată. De camerele video nu vor scăpa cei examinați, reprezentanții ISJ Neamț dând asigurări că, până la începerea examenelor, toate camerele video vor fi funcționale. „În această perioadă, sunt verificate toate camerele video, pentru a ne asigura că, în ziua examenului, nu vor apărea probleme”, a adăugat Viorel Stan. În Neamț sunt 13 centre de examen și toate clasele vor fi supravegheate video.

Calendar BAC 2013

Sesiunea iunie

10-12 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

12-14 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

17-21 iunie  Evaluarea competenţelor digitale

25-28 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

1 iulie Limba şi literatura română – scris

2 iulie  Limba şi literatura maternă – scris

3 iulie  Proba obligatorie a profilului – scris

5 iulie Proba la alegere a profilului şi specializării – scris

8 iulie Afişarea rezultatelor (până la ora 12)

8 iulie Depunerea contestaţiilor (orele 12-16)

9-11 iulie Rezolvarea contestaţiilor

12 iulie Afişarea rezultatelor finale

 Sesiunea august-septembrie

15-19 iulie  Înscrierea candidaţilor

19-20 august  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

19-21 august  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

20-21 august  Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

22-23 august  Evaluarea competenţelor digitale

26 august Limba şi literatura română – scris

27 august Limba şi literatura maternă – scris

28 august Proba obligatorie a profilului – scris

30 august Proba la alegere a profilului şi specializării – scris

2 septembrie Afişarea rezultatelor (până la ora 12) şi depunerea contestaţiilor (12-16)

3-4 septembrie  Rezolvarea contestaţiilor

5 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Marian TEODOROF

Articolul precedentZiua Porților Deschise la Apa Serv
Articolul următorMinistrul Pricopie a pus tablă la Negrești