Actualizare: Ministrul Educației, Monica Anisinie, a venit cu o serie de precizări:
- Nu se vor mai susține teze;
- Materia neparcursă în această perioadă va fi recuperată;
- Elevii care nu au acces la tehnologie vor primi resurse de învățare și sarcini de lucru , unitățile școlare și inspectorate județene urmând să acorde sprijin;
- Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii examenelor.
Știre inițială: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în acest an școlar nu se vor mai redeschide școlile și că singurele excepții vor fi pentru elevii din clasele terminale (VIII-a și a XII-a) care vor putea, după 2 iunie, să facă pregătire pentru examene.
Câteva din declarațiile președintelui:
– Acum activitatea este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem sa continuăm, având în vedere ca pe 12 iunie anul școlar se termină. Epidemia nu s-a terminat. Ieri am avut peste 400 de noi cazuri, astăzi- peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau încetinire a epidemiei.
– Trebuie să ținem cont de lucruri destul de simple: faptul ca elevii s-ar duce la scoală ar implica două riscuri mari – sa ducă boala la școală și să ducă boala de la școala acasă.
– S-a decis ca pentru majoritatea elevilor în acest an școlar grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Nu se va reîntoarce elevul, studentul, la cursuri fizic.
– Anul scolar se va incheia pe 12 iunie, până atunci elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Școala se continuă online.
– Excepție: elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală în perioada 2-12 iunie, pentru a se putea pregăti pentru examene.
– Examenele se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea regulilor de distanțare – cel mult 10 elevi într-o clasă, pentru cel mult 3 ore. Regulile vor fi explicate în detaliu de reprezentantii MEN.