Noutăți fiscale pentru agricultori, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole determinate pe bază de norme de venit pot depune declaraţiile fiscale până la data de 25 iunie 2013, inclusiv. Cei care au depus formularul 221 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 168/2013, însă limitele de neimpozitare şi/ sau respectiv normele de venit au fost modificate, vor depune o nouă declaraţie în cadrul aceluiaşi termen de 25 iunie 2013, pentru a putea beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile.

Cei care trebuie să depună declaraţiile de venit sunt contribuabilii care, în perioada 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal, desfăşoară o activitate agricolă şi obţin venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

* Nu vor fi impozitaţi contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole pentru care veniturile se determină pe bază de normă de venit şi care deţin vie pe rod şi arbuşti fructiferi (până la un ha pe fiecare sector), iar pentru flori şi plante ornamentale până la 0,3 hectare, dar şi pentru cei care deţin până la două capete de vaci sau de bivoliţe, până la 50 de capete de oi, capre (până la 25 capete), albine (până la 75 de familii), păsări de curte (până la 100 de capete) şi porci de îngrăşat (până la şase capete).

Potrivit legii, vor fi impozitate venituri provenite de la arbuştii fructiferi pentru cei care au peste un hectar, norma de venit fiind stabilită la 1.385 de lei. La plante ornamentale, norma stabilită este de 11.773 lei, în cazul suprafețelor de peste 0,3 hectare.

La cereale, norma de venit este de 449 lei, la plante oleaginoase – 458 de lei, cartof – 2.900 de lei, sfecla de zahăr – 697 lei şi hamei pe rod – 1.483 lei, în cazul acestor culturi suprafaţa destinată producţiei trebuie să depăşească două hectare.

Legumele în spaţii protejate, peste 0,2 ha, au stabilită o normă de venit de 5.117 lei, legume în câmp (peste 0,5 ha) – 2.326 lei, leguminoase boabe – 802 lei, pomi pe rod – peste 1,5 ha – 3.800 lei, vie pe rod şi arbuşti fructiferi peste 1 ha – 1.385 lei.

* În cazul vitelor, ovinele şi caprinelor, cei care au peste 50 de oi, respectiv 25 de capre, au stabilită o normă de venit de 47 de lei, pentru vaci (peste două capete) – 453 lei, bivoliţe – 326 lei (peste două capete), oi (peste 50 de capete) – 47 lei, porci (peste şase capete) – 56 de lei, păsări de curte (peste 100 capete) – 3 lei.

* Noile modificări îi vizează şi pe crescătorii de albine. Astfel, cei care au mai puţin de 75 de familii nu vor mai fi impozitaţi, în timp ce, pentru cei care au mai mult de acest număr, norma de venit este stabilită la 40 de lei.

Contribuabilii care realizează venituri din desfăşurarea a două sau mai multe activităţi agricole, pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, vor determina venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activităţi.

Articolul precedentBaftă de la ministrul Pricopie
Articolul următorVine laptele praf!