0:00

Noul cod penal „subțiază” informațiile de la Poliție, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții IPJ Neamț au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că, din cauza unor articole din noul Cod Penal, care a intrat în vigoare de la 1 februarie, datele din timpul anchetelor nu vor mai putea fi făcute publice.

„În noul Cod Penal sunt 2 articole, pe care nici eu și nici purtătorul de cuvânt nu avem cum să le încălcăm, cu privire la punerea la dispoziție către mass-media sau către cetățeni a datelor din timpul anchetelor. De-acum este infracțiune și legea se aplică pentru toți. Este vorba de articolele 276 și 277”, a declarat Paul Tablan, șeful IPJ Neamț

Prevederi

Art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Art. 277 Noul Cod Penal 2014 Compromiterea intereselor justiţiei Infracţiuni privind frontiera de stat

(1) Divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, dacă prin aceasta poate fi îngreunată sau împiedicată urmărirea penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(4) Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi vădit ilegale comise de autorităţi într-o cauză penală. (M. TEODOROF)

Articolul precedentLemne sau cazare pentru nevoiași
Articolul următorCodrul, „frate” cu hoțul nemțean