pietricica turism

lei 03Proiectele noului Cod Fiscal şi noului Cod de Procedură Fiscală intră astăzi, 18 martie, în primă lectură, în şedinţa de Guvern la care va participa şi ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, în ciuda acuzaţiilor de trafic de influenţă şi luare de mită pe care i le aduc procurorii DNA.

Despre posibilitatea majorării taxelor locale pe care proiectul o includea în varianta din 13 martie obţinută de Mediafax, premierul susţine că modificările “nu vor fi majore”, urmând ca eventualele “greşeli” să fie îndreptate în Parlament. “Nu au apărut modificări majore, nu s-a mărit nicio taxă faţă de ceea ce s-a spus iniţial. Este vorba despre taxele locale care rămân… de fapt, se face o marjă mai mare, pot să fie mai mici decât azi sau mai mari, în funcţie de decizia consiliilor locale. De altfel, toate propunerile pe care le facem beneficiază de faptul că vor fi discutate, dezbătute şi, dacă este cazul îmbunătăţite, nu este nicio supărare, atât în Senat, în aprilie, cât şi în Camera Deputaţilor, în mai şi iunie, şi dacă am greşit noi cu ceva, îndreaptă cu siguranţă Parlamentul”, a declarat Victor Ponta.

Impozitul pentru locuinţe pregătit pentru populaţie începând cu anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal redactat de Guvern, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, prin creşterea valorii impozabile în funcţie de care este calculată suma finală de plată.

De asemenea, impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan a fost majorat în proiectul actualizat, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

Şi impozitul pe maşini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparţine autorităţii locale. Conform legii, autorităţile locale pot stabili un anumit cuantum al taxei, dar între limitele minime şi maxime valorice stabilite prin Codul Fiscal.