0:00

Noul Cod al Insolvenței e deja lege, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Codul Insolvenţei în varianta reactualizată a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul săptămânii trecute. Una dintre cele mai blamate prevederi se referă la șansele minime pe care legea le oferă firmelor aflate în insolvență. Ele vor fi executate silit dacă în termen de 90 de zile nu-și achită datoriile apărute după deschiderea procedurii. Practic, nu va mai exista nicio protecţie în cazul insolvenţei debitorului, care putea până acum să amâne plata datoriilor curente, inclusiv a taxelor şi impozitelor, până la redresarea economică. Specialiștii spun că noile reglementări din Codul Insolvenței cuprind o serie de modificări care vor condamna firmele care au deja probleme.

Concret, una dintre aceste prevederi reduce planul de reorganizare de la trei la un an. Ca să poată să-și ceară singur insolvența, debitorul trebuie să aibă datorii în valoare totală de 40.000 de lei. Legea nu clarifică însă problema firmelor care se află deja în insolvență la data intrării în vigoare a noilor prevederi.

Regulile se schimbă și în ceea ce privește planul de reorganizare. Pentru aprobarea lui va fi nevoie de un vot dublu majoritar – 50% din total masă credală, față de 30% cât era până acum, dar și de 50% din fiecare categorie de creditori. Tradus, asta le dă și furnizorilor dreptul la cuvânt când vine vorba de planul de reorganizare.

De asemenea, în sfera de aplicare a procedurilor de insolvenţă au intrat şi regiile autonome, multe din țară cu mari probleme financiare.

Şi suspendarea licenţei de emisie a posturilor TV şi de radio intrate în insolvenţă până la data confirmării planului de reorganizare este o prevedere contestată deja în instanţă. De altfel, Curtea Constituţională a fost sesizată în acest caz şi va judeca cererea mâine.

Cel mai recent studiu realizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată că numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele 9 luni ale acestui an a crescut cu aproape 6%, numărul lor depăşind deja 20.000 la nivel naţional. Doar în luna septembrie, peste 1.700 de societăţi s-au trezit în imposibilitatea de a-şi mai putea plăti datoriile. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentRegina Maria – 138 de ani de la naştere
Articolul următorTaxele 2014 la Târgu-Neamț, în dezbatere publică