bazar 01

* comercianţii din Dărmăneşti nici nu vor să audă de noua locaţie

Pregătirile noii locaţii de la 1 Mai, în care urmează să se mute bazarul din Dărmăneşti, sunt pe ultima sută de metri. Pe Strada Muncii, un poliţist păzeşte poarta în timp ce muncitorii dau zor să încheie lucrările. “Dacă ar ţine doar de noi, într-o săptămână am putea spune că e gata, ne-a declarat unul dintre ei. Asfaltul a fost deja turnat, iar bannerul care face reclamă locaţiei urmează să fie montat zilele acestea.

De cealaltă parte, în bazarul din vechea locaţie, Dărmăneşti, am mai găsit doar vreo câteva zeci de vânzători. O parte din ei au apucat deja să se mute la Mall-ul din Piaţa Centrală, una dintre variantele propuse de edilii locali. Cei care-au rămas însă spun că alegerea n-a fost deloc una bună. Ba mai mult, nici nu vor să audă de mutarea la 1 Mai: “Noi n-am primit deocamdată niciun preaviz. N-au cum să ne mute fără să ne anunţe cu 15 zile înainte. Oricum, ce e pe Strada Muncii nu poate fi numit spaţiu de bazar. Acolo sunt case de locuit. Eu dacă bag marfa înăuntru, pe afară mă fură. Ne-au mai şi zis că nu ne lasă să le modificăm, că sunt locuinţe făcute cu fonduri europene. Deci ori ne convine, ori nu ne convine, tot aia”, ne-a declarat una din vânzătoare.

I-am întrebat pe oamenii care şi-au dezvoltat afacerile acolo şi de ce nu au ales să se mute la Mall, ca o a doua posibilă variantă, aşa cum au făcut deja câţiva vânzători: “Au crezut că l-au prins pe Dumnezeu de picior şi s-au mutat la căldură. Acum ne-au zis unii dintre ei că nici chiria nu-şi permit să şi-o mai plătească. Noi am ales să rămânem aici. Ne-au zis că, vezi Doamne, aici nu mai sunt condiţii de bazar. Dar în toată lumea asta, şi-n Germania, şi la arabi, se vinde marfa pe jos, sau expusă ca la noi. E o aberaţie mutarea asta, ne-au declarat oamenii care vând de ani buni în bazarul din Dărmăneşti, dar care-au vrut să-şi păstreze anonimatul.

Urban: bazarul se mută de la 1 noiembrie

De cealaltă parte, Elena Boengiu, managerul Urban, a fost rezervată în declaraţii, dar a confirmat că mutarea se va face la începutul lunii viitoare: “Nu vreau să declar nimic oficial. Deocamdată trebuie să vorbesc mai întâi cu oamenii. Iar scrieţi, iar se panichează toată lumea. Nu mai vreau să aud iar că se plâng c-au aflat din ziare de mutare. Şi până la urmă aşa e corect. În orice caz, mutarea se face până cel târziu la 1 noiembrie“. Problema mutării Bazarului a tot fost dezbătută în şedinţele de Consiliu Local. Proiectul prevede mutarea titularilor care-au încheiat contracte de închiriere în Bazar în complexul Forum Center Mall de la Piaţa Centrală, dar şi pe strada Muncii, în funcţie de marfa de care dispun, pe motiv că actualul spaţiu nu mai prezintă siguranţă. Primăria Piatra Neamţ şi-a luat angajamentul că va suporta costurile utilităţilor, indiferent de locaţia aleasă.

 bazar 02

Ioana HAGI-STAN