0:00

„Noua rețetă electonică, o afacere sinistră la nivel central!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* afirmația îi aparține dr. Mihaela Covrig, președinta Asociației Medicilor de Familie Neamț

Noua format al rețetei electronice, intrat în vigoare de la data de 1 februarie, ridică o serie întreagă de nemulțumiri în rândul medicilor de familie. Potrivit noilor reglementări „dictate” de lege, medicul de familie trebuie, printre altele, să discute cu pacientul și să-l informeze asupra detaliilor de ordin financiar referitoare la un anumit medicament.

Dr. Mihaela Covrig, președinta Asociației Medicilor de Familie din Neamț, spune că, oricum, majoritatea medicilor de familie face acest lucru de ani și ani de zile. Prețul nici n-ar avea cum să fie trecut pe o rețetă, din moment ce adaosul comercial perceput pentru un medicament rămâne la latitudinea fiecărei unități farmaceutice în parte.

„În softurile de cabinete, acolo unde este capitolul de medicamentație, ți se dă un preț orientativ, pe care îl are medicamentul în momentul în care pleacă din depozit de la stat către unitățile farmaceutice. Noi nu avem de unde să știm ce preț au medicamentele în fiecare farmacie, pentru că adaosul comercial este nelimitat, fiecare farmacie fixează ce adaos dorește. Discuția dintre medic și pacient privind prețurile este o chestie pe care noi, medicii de familie, o facem de ani de zile. Îi prezentăm pacientului variante de medicamente”, spune dr. Covrig.

Pe de altă parte, președinta Asociației Medicilor de Familie din Neamț spune că orice medic trebuie să aibă în vedere ca pacientul lui să primească recomandarea cea mai bună, în funcție de afecțiunea pe care o are.

„După părerea mea, este cea mai mare prostie, pentru că eu, ca medic, trebuie să îi dau pacientului ce e mai bun, fără discuție. Așa consider eu că mă justific ca medic, atunci când am în minte ideea ca pacientului să îi fie bine. Eu îi prescriu pacientului niște medicamente, dar îi explic, în același timp, că în farmacie poate găsi alte zece variante cu aceeași substanță activă. Una poate costa un leu, alta zece lei, iar alta șapte lei. Eu îi explic pacientului că, din punctul meu de vedere, aș alege medicamentul X în defavoarea medicamentului Y, chiar dacă prețul este mai mare. Alegerea, însă, îi aparține pacientului”, adaugă dr. Mihaela Covrig.

Cât privește explicațiile pe care medicii de familie trebuie să le dea atunci când prescriu un medicament cu denumire comercială, domnia sa este că totul a fost gândit în favoarea farmaciilor, și nicidecum a bolnavilor și că această măsură nu reprezintă nimic altceva decât o modalitate de a vinde tot ce ai pe stoc, fără a se ține cont de experiența medicului și recomandarea unui anumit medicament.

„Tot ceea ce se întâmplă este o afacere sinistră la nivel central, în centru fiind companiile producătoare de medicamente, pentru că este eludată voința medicului și dorința lui de a face bine. Mergem pe știfturi, iar asta este realitatea. Atâta vreme cât eu, ca medic, sunt obligat să vorbesc de preț cu pacientul și să nu vorbesc de ceea ce este mai bun pentru el, să las alegerea la îndemâna lui, nu mi se pare un lucru normal. Statul plătește aceeași sumă, indiferent dacă sunt zece medicamente care au la bază aceeași substanță activă. Acest tip de rețetă este făcut exact pentru ca farmaciștii sau lanțurile farmaceutice să bage pe gât pacienților medicamentele pe care le au în stoc, și nu pe cele care sunt mai bune. Este o încălcare flagrantă a dreptului medicului de a face bine, cu medicamentele pentru care are experiență. Este o bătaie de joc în stil mare, pentru că nu mai există nici măcar mila față de pacient. Se vrea ca pacientul să fie lăsat să aleagă ce medicament folosește. Întrebarea mea este următoarea: are pacientul pregătire medicală? Mai mult, are pregătire medicală suficientă asistentul de farmacie de la tejghea?”, a conchis dr. Mihaela Covrig.

Alex SÎRBU

Articolul precedentWeek-end de foc pentru Ambulanță
Articolul următorElevii navetiști, la mâna Ministerului