lei noi 03

* printre ele şi firma lui Radu Livezeanu, judecat pentru evaziune fiscală

* ofertele pot fi depuse până astăzi la ora 13

Administraţia Finanţelor Publice Neamţ a lansat o invitaţie practicienilor în insolvenţă agreaţi cu termen de valabilitate până astăzi. Potrivit listei făcute publice de AJFP Neamţ, debitoare sunt: SC RALU DOLL CATERING SRL (Gârcina), SC 2 VABIS SRL (Alexandru cel Bun), SC QUANTUM CONSTRUCT SRL,  SC ALPHA INTERNATIONAL SRL, SC COGICOM CONSTRUCT PRIMTRANS VOX SRL, SC SFINX CONSTRUCT SRL, SC MILCHES COMPANY SRL, SC RONY HELEN SRL, SC MARGAMAG SRL. Câteva dintre numele acestor societăți sunt sonore mai degrabă prin prisma oamenilor care le/le-au condus.

Alpha International, în insolvenţă cu administratorul cercetat penal

Un exemplu grăitor este societatea SC ALPHA INTERNATIONAL SRL din Piatra-Neamţ, condusă de Sorina Livezeanu Boatcă şi Radu Livezeanu Boatcă. Acesta din urmă a fost reţinut anul trecut, la decizia Curţii de Apel Bacău sub acuzaţiile de iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Acum el este judecat în stare de libertate. Din dosarul anchetatorilor reiese că firma administrată de Livezeanu era beneficiară a unor servicii prestate de către societăţile „partenere“, dar acestea nu figurau la ITM Neamţ ca având angajaţi. Pentru a da impresia unor operaţiuni comerciale reale şi legale, firmele „beneficiare“ închideau circuitul financiar, iar sumele erau ulterior retrase în numerar de către terţi şi înapoiate lui Livezeanu. În total, în dosarul în care se pare că sunt implicate vreo 45 de firme, frauda se ridică la aproximativ 4 milioane de euro. Firma Alpha International SRL, înfiinţată în 2001, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 449.147 lei şi datorii de peste 2.577.095 lei, potrivit ultimul bilanţ contabil depus. Tot pe lista firmelor care îşi aşteaptă lichidatorii până astăzi se regăseşte şi SC Quantum Construct SRL, societate înregistrată în 2006. Firma, având ca profil de activitate lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a prins lucrări grase în perioada de după înfiinţare. Un an mai târziu a câştigat contractul de reabilitare a Şcolii nr. 17, unitate desfiinţată de ceva ani. Lucrările au costat autorităţile la vremea respectivă aproape 50.000 de lei. Banii, proveniţi atunci din fondul de rulment, s-au dus direct în conturile SC Quantum Construct SRL Piatra Neamţ. Între timp, societăţii nu-I mai merge la fel de bine. Dovadă e şi bilanţul financiar contabil făcut public pentru anul precedent. Societatea a raportat în 2012 un profit de doar 780 de lei.

Şi Rony Helen îşi aşteaptă lichidatorii

Un al treilea nume interesant apare pe lista firmelor aflate în insolvenţă. De această dată este vorba despre cunoscutul lanţ de magazine Rony Helen, al cărei administrator este Aurica Miron. Firma a raportat în 2012 o cifră de afaceri de 373.894 de lei, de aproape trei ori mai puţin decât acelaşi indicator din 2008. 4 decembrie, ora 13.00, este termenul limită până la care lichidatorii îşi pot depune ofertele pentru cele 9 firme care-au intrat în insolvenţă, ca urmare a deciziilor parafate de Tribunalul Neamţ.

Ioana HAGI-STAN