Coronavirusul a lovit în plin Statele Unite ale Americii unde până în prezent s-au înregistrat peste 450.000 de decese în rândul celor peste 27 de milioane de oameni care s-au infectat cu COVID-19. În aceste condiții, administrația americană caută soluții pentru a limita proporțiile dezastrului.
FDA (Food and Drug administration) a aprobat în regim de urgență un tratatement bazat pe două medicamente Bamlanivimab și Etesavimab pentru cazurile moderate de COVID-19. Tratamentul va putea fi administrat adulților și copiilor de peste 12 ani, inclusiv persoanelor vârstnice și care au și alte afecțiuni.
Compania producătoare este Eli Lilly și a primit autorizarea în urma unui studiu clinic, potrivit căruia o singură administrare intravenoasă duce la reducerea spitalizării și a riscului de deces. Studiul randomizat, dublu-orb și controlat prin administrarea de placebo, s-a realizat la 1.035 de persoane adulte care nu erau spitalizate și care dezvoltaseră forme ușoare de Covid, dar prezentau risc pentru forme severe de boală. În cadrul studiului s-a administrat o doză în proproții egale de 2.800 mg de Bamlanivimab și de Etesavimab la 518 pacienți, iar alți 517 pacienți au primit placebo. Cercetătorii au înregistrat 36 dintre pacienți spitalizați în urma administrării placebo (7%), față de 11 dintre cei care primiseră noul tratament (2%), ceea ce înseamnă o scădere cu 70% a riscului de deces pe o perioadă de 29 de zile. Cele 10 decese înregistrate au survenit la pacienții cărora li s-a administrat placebo.
FDA continuă să analizeze eficiența și siguranța noii terapii. „Ca parte a programului nostru de accelerare a tratamentului pentru coronavirus, FDA folosește orice resursă are la dispoziție. Este și cazul acestei terapii, cu anticorpi monoclonali, care rămâne în studiu”, a declarat medicul Patrizia Cavazzoni, director al FDA, citată de ContagionLive.
ZCH.NEWS