0:00

Noroc de început de an / Laurenţiu Leoreanu a câștigat bănuțul din Vasilopita, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sâmbătă, Comunitatea Elenă din Roman a organizat sărbătoarea Vasilopita, adică plăcinta Sfântului Vasile. O răceală l-a ținut departe pe primarul Laurențiu Leoreanu de acest eveniment, dar în porția de plăcintă care i-a fost trimisă la domiciliu, edilul a găsit bănuțul norocos. Comunitatea Elenă a continuat tradiția de Vasilopita. Gripa care a pus stăpânire pe mine nu mi-a permis să fiu prezent, dar îi felicit pentru organizare. Au tăiat plăcinta și șeful comunității Elene, domnul Cepalis mi-a trimis o felie. Bucuria a fost că am găsit bănuțul în plăcintă. Îi mulțumesc pentru semnul bun de început de an. Mă încarcă pozitiv, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

Vasilopita este o tradiție ce este respectată de elenii din Roman dinainte de anul 2000. La greci, această zi se sărbătorește în prima zi din anul nou și face referire la legenda Sfâtului Vasile, Episcop de Cezareea. “Legenda spune că, în trecerea trupelor din Italia spre Asia, sub conducerea împăratului Iulian Apostatul, Episcopul de Cezareea – Sfântul Vasile cel Mare a ieșit cu alaiul să-l întâmpine pe împărat cu cinci pâini de orz. Împăratul s-a supărat și a zis: Cum îmi oferiți aceste pâini?! Astea sunt pentru cai. Dați-le două căruțe de fân. Atunci Sfântul Vasile a explicat: Noi v-am dat ce avem, iar voi ce aveți. Supărat, împăratul a anunțat că la întoarcere va dispărea orașul. Ca să-l îmbuneze, episcopul a cerut fiecărui cetățean să depună aurul pe care-l are la biserică, pentru a-l prezenta Împăratului. Războiul s-a terminat, iar împăratul a murit în luptă. Atunci, episcopul a făcut câte o pâine de orz și în fiecare a pus câte un obiect de aur, iar aurul rămas a fost păstrat de Biserică. Ca o tradiție, pe 1 ianuarie, familia se întâlnește și sărbătorește noul an. Cine va câștiga acel ban din plăcintă înseamnă că va avea succes sau bunăstare”, a explicat Boris Cepalis, președintele comunității Elene din Roman.

În anul 2002, canalul ET3 de la Salonic a transmis în direct acest ritual, la care au participat 2.753 de comunităţi din întreaga lume. Atunci Comunitatea Elenă Roman a fost printre cele șapte comunităţi care au avut norocul de a găsi moneda de aur. (C. MATEI)

Articolul precedentCostel Ilie, antrenor pentru cinci etape
Articolul următorSensul giratoriu de la Humulești va fi modernizat