Proiect nerespectat la Roman
* președintele CJ Neamţ s-a arătat deranjat de faptul că societățile de construcţii nu s-au îngrijit să planteze o lizieră și să pună iarbă în spațiile special amenajate, pentru a proteja mediul
Președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță, a făcut, ieri dimineață, o vizită oficială, împreună cu proiectantul, constructorii și vicepreședintele CJ Dan Manoliu, la Stația de Transfer și Sortare Cordun (lângă Cersanit). Președintele Tărâță s-a arătat deranjat de faptul că societățile nu s-au îngrijit să planteze o lizieră și să pună iarbă în spațiile special amenajate pentru a proteja mediul și, de fapt, să respecte proiectul, care, pentru Roman, prevedea o astfel de amenajare a unei zone verzi. Constructorii au spus că au încercat să planteze, dar ba că nu s-a prins, ba că acum ar fi dispuși să o facă, dar în luna iunie e târziu pentru o astfel de acțiune ce se face primăvara sau toamna. Președintele le-a spus că nu vor primi banii până nu vor respecta indicațiile legate de plantarea copacilor. Vestea bună este că stația de la Roman este gata, spun constructorii, fiind aduse toate instalațiile, așteptându-se doar să fie finalizată, până pe 8 august, lucrarea de canalizare și racordul la apă, lucrare efectuată de Consiliul Județean. Managerul de proiect a dat asigurări că și stațiile de la Tașca și Târgu Neamț sunt echipate complet.
Pază din banii cetățenilor
Vestea mai puțin bună este că va mai dura până când acest proiect va deveni funcțional. Cât timp? Poate și șase luni, spun autoritățile, întârziere determinată de faptul că timp de șase ședințe consilierii județeni au refuzat să aprobe caietul de sarcini pentru demararea licitației, lucru reamintit de președintele Culiță Tărâță la întâlnirea din teren: “De câte ori s-a amânat aprobarea caietului de sarcini în CJ? Cine nu a vrut? PSD, PDL și PP-DD nu au dorit. Să nu găsim alte motive. Dar, asta implică alte costuri în plus. Dacă se vor face contestații la licitație și va trebui să ducem gunoiul în alt județ cine va plăti?”, a reclamat președintele Tărâță.
Doru Conachi, directorul executiv al CJ Neamț, a atras atenția asupra problemei legată de asigurarea pazei la aceste obiective: “Cu noile solicitări, poate putem amâna recepția 2-3 săptămâni, maxim o lună, dar recepția trebuie făcută, iar atunci va trebui să păzim toate aceste bunuri. E un proiect de 154,7 de milioane, adică 59 milioane de euro. Imaginați-vă că toate acestea nu au un paznic. Acum paza o asigură constructorul. De azi și până le predă. Toate utilajele trebuie pornite din timp în timp, iar CJ nu are mecanici care să vină la fiecare mașină să o verifice periodic”.
Președintele Dan Manoliu a declarat că proiectul poate funcționa chiar și abia în iarna acestui an: “Astăzi tipărim pe SEAP fișa de achiziții, ce durează 52 de zile pentru ofertare. După aceea, poate duce și la jumătate de an sau mai mult dacă sunt contestații”.
Diferența dintre taxă și tarif
Practic, pe cele trei zone ale județului se va alege câte un operator, ce se va ocupa de colectare și presortare. Deocamdată oficialii nu știu cât va costa metrul cub de gunoi, știu doar că la depozitul de la Girov maximul pe tonă este de 63 de lei. Mai complicat este pentru cetățenii de la comune. Președintele Culiță Tărâță a atras atenția și asupra faptului că mai toate comunele din județ au acceptat varianta instituirii unei taxe și nu a unui tarif pe metru cub de deșeu, ceea ce ar putea fi periculos, în sensul că oamenii ar putea refuza să plătească, iar operatorul nu ar mai ridica gunoiul. Dacă cetățenii ar plăti o taxă, la Primărie, aceasta ar plăti mai departe operatorul. Tariful presupune ca fiecare familie să achite direct banii către operator, în sens contrar neavând parte de ridicarea deșeurilor. Partea bună este că această situație se poate schimba ulterior, dacă primarii vor ajunge la concluzia că varianta tarifului nu este una bună.
Săptămâna viitoare, responsabilii ducerii la bun final a acestui proiect vor face o vizită în teren și la stațiile de la Tașca și Târgu Neamț.
Claudia MATEI
paza sa fie platita cu salariile pe 6 luni a consiilierilor din cj inclusiv presedintele nu cu bani populatiei lipitorilor…. profitori si corupti auzi trebue 6 luni ca sa aprobe un proiect oare cine va votat….