0:00

Noi probleme cu indemnizaţia persoanelor cu handicap, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Banii alocați în primăvară primăriilor din județ pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap sau pentru însoțitorii acestora încep, ușor-ușor, să se termine. Singura speranță a primarilor rămân fondurile alocate pentru semestrul 4 al anului în curs, dar și aici sunt probleme, pentru că încă de la început, gradul de acoperire al acestor sume, pentru tot anul 2013, a fost insuficient. Văzând că sacul începe să se golească, tot mai mulți primari au întreprins demersuri pentru a mai primi ceva bani din sumele defalcate din cota TVA, pentru că despre venituri proprii nici nu poate fi vorba. Nici primăriile de orașe nu stau extraordinar la acest capitol, cu atât mai mult cu cât, aici sunt înregistrate cele mai multe persoane cu handicap și cei mai mulți însoțitori.

„Ne mai ajung banii pentru o lună”

Potrivit unei analize statististice, pentru fiecare localitate în parte, gradul de acoperire prin buget a necesarului pentru 2013, pentru 55 de localități nemțene, este de 58%, în condițiile în care din totalul de 29.834.000 lei pentru întreg județul nu au fost alocați decât 21.913.000 lei.

”Foarte multe comune sunt în deficit. La noi este restanța pe o lună de zile, dar sper să se rezolve. Am vorbit și la finanțe, sperăm să putem achita indemnizațiile cu fondurile din trimestrul 4, pentru că nu putem să lăsăm oamenii fără bani. În momentul de față avem 31 de persoane cu handicap pentru care plătim 270 de milioane de lei vechi în fiecare lună. Facem demersuri pentru completarea sumei, eu sper să găsim soluții”, a declarat Manole Ciobanu, primar al comunei Români.

”Nouă ne mai ajung banii pentru o singură lună, iar în contul primăriei nu mai avem niciun ban. Am solicitat ajutor, am făcut demersuri la finanțe, eu nu am rămas restant până acum, dar de acum înainte nu știu cum o să fac”, a spus Carol Bereșoaie, primar al comunei Gherăiești.

„Oamenii săracii vin să întrebe de bani”

”La Negrești nu stăm prea bine. Bani nu mai sunt deloc, iar pentru luna august plățile pentru indemnizația persoanelor cu hanidicap nu au fost făcute. Nu știu ce o să fie, s-au făcut fel de fel de adrese și cereri în speranța că vom primi bani, oamenii săracii vin în fiecare zi să întrebe de bani. La noi în comună sunt 14 persoane cu handicap, pentru care dăm 8.540 de lei în fiecare lună. Sper să se remedieze situația”, a declarat primarul comunei Negrești, Ion Iacob.

”În semestrul 4 nu vom avea bani nici măcar pentru salarii, rectificarea a venit pe minus… Nu știu cum vom proceda, eu sper să se găsească soluții, să nu ne lase să murim de foame. La noi sunt în total 9 persoane, până acum ne-am descurcat”, a spus Ionel Stoleru, primar al comunei Văleni.

Exemplele pot continua pentru aproape jumătate dintre localitățile județului Neamț, județ cu 15.294 persoane cu handicap.

Plata salariilor asistenților personali, puțin peste 1.000 de lei lunar, salariu brut, dar și plata pentru indemnizația de însoțitor se fac din bugetul fiecărei autorități locale. Sursa de finanțare, în cea mai mare parte, este bugetul de stat, dar și din venituri proprii, acolo unde respectivele unități teritorial-administrative au propriile surse de finanțare. Pentru a se putea face toate plățile, până la sfârșitul anului, inclusiv pentru luna decembrie, județul Neamț ar mai avea nevoie de 7.921.000 lei, bani care ar trebui dați, în cea mai mare parte de Ministerul Finanțelor.

 Noi probleme cu indemnizaţia persoanelor cu handicap, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Articolul precedentCărţi din raftul de jos – Geta Stan Palade: “Mladă romantică”
Articolul următorMaternitate de nivel european