0:00

Nichita Stănescu la Piatra Neamț și Grințieș, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vizita poetului Nichita Stănescu, la Piatra Neamț, în 1972, a stârnit un interes deosebit. Cu acest prilej, organizatorii l-au declarat președinte de onoare al “Antologiei scriitorilor români contemporani”, iar poetul a spus că această manifestare, ajunsă la ediția a treia, constituie “o inițiativă de o fundamentală valoare”. A doua zi, Nichita Stănescu s-a întâlnit cu iubitorii de poezie de la Grințieș.

“În prezența unui numeros public, ieri a avut loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, în cadrul celei de-a treia ediții a «Antologiei scriitorilor români contemporani», întâlnirea poetului Nichita Stănescu cu iubitorii de poezie din județ. Asupra poeziei lui Nichita Stănescu au prezentat micro-eseuri poetul Paul Tutungiu (Nichita Stănescu – transrealitate românească), cercetătorul literar Valentin Ciucă (Cei 15 ani de poezie ai lui Nichita Stănescu), teatrologul Eduard Covali, directorul Teatrului Tineretului (Inima poetului), ziariștii Viorel Tudose (De la o viziune a sentimentelor la un sistem metaforic) și Cristian Livescu (Nichita Stănescu – între cuvintele stelei și suprafața sunetului), care au încercat să contureze o sinteză critică asupra creației poetului, incontestabil una dintre cele mai reprezentative pentru dimensiunile poeziei românești contemporane. Prefeței critice, receptată cu interes de public i-a urmat un recital selectiv din poezia stănesciană, susținut de un colectiv de actori de la Teatrul Tineretului: Alexandru Lazăr, Cornel Nicoară, Gelu Nițu, Constantin Ghenescu și Ion Muscă. În ultima parte a acestei manifestări, care se înscrie în contextul largului dialog susținut în întreaga țară, în preajma Conferinței Naționale a scriitorilor, între creatori și iubitorii de literatură, poetul s-a întreținut cu cititorii pe teme legate de lirica modernă, de originalitatea și popularitatea de care se bucură poezia românească în lume, a răspuns întrebărilor puse de un public dornic să-i înțeleagă universul poetic atât de complex și de tulburător. Cea de-a treia ediție a «Antologiei scriitorilor români contemporani» a dobândit prin  prezența de mare prestigiu a poetului Nichita Stănescu o nouă dimensiune, circumscriindu-se unei sfere elevate de manifestări culturale. Prezența în sală a unui numeros public tânăr, căruia creația lui Nichita Stănescu i se adresează cu precădere, atestă largul interes stârnit de această sărbătoare artistică. Am solicitat în final poetului opinia asupra organizării, în ținutul de tradiție culturală a Neamțului, a unor atari manifestări, menite să pună în contact pe cei mai reprezentativi scriitori români cu un public cât mai larg. Iată ce ne-a declarat: «Ideea atât de originală și de eficace a unei antologii de poezie contemporană vorbite și interpretate, a luat naștere în inima Moldovei, la Piatra Neamț. O salut ca pe o inițiativă de o fundamentală valoare». (Ceahlăul, duminică, 7 mai 1972)

Nichita Stănescu la Grințieș

“După această adevărată sărbătoare din sala Teatrului Tineretului, poetul Nichita Stănescu a participat, duminică, la o întâlnire cu cititorii de poezie din comuna Grințieș, întâlnirea înscriindu-se în același context efervescent al pregătirilor pentru deschiderea Conferinței Naționale a scriitorilor. În fața unei săli arhipline, deosebit de receptive, depre creația de o rară frumusețe spirituală a lui Nichita Stănescu au vorbit poetul Paul Tutungiu și cercetătorul literar Valentin Ciucă. Un moment de mare emoție l-a constituit, în continuare, prezentarea, în lectura autorului, a câtorva din cele mai recente creații, precum și dialogul purtat cu publicul. La închiderea manifestărilor, poetul Nichita Stănescu a fost numit președinte de onoare al «Antologiei scriitorilor români contemporani», învestitură pe care – după ce a fost oferită de colegiul acestei inedite manifestări – poetul a acceptat-o cu plăcere deosebită”. (Ceahlăul, marți, 9 mai 1972)

Nichita Stănescu la Piatra Neamț și Grințieș, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ce bine că ești

E o întâmplare a ființei mele
si atunci fericirea dinlăuntrul meu
e mai puternică decât mine, decât oasele mele,
pe care mi le scrâșnești într-o îmbrățișare
mereu dureroasă, minunată mereu.

Să stăm de vorbă, să vorbim, să spunem cuvinte
lungi, sticloase, ca niște dălți ce despart
fluviul rece în delta fierbinte,
ziua de noapte, bazaltul de bazalt.

Du-mă, fericire, în sus, și izbește-mi
tâmpla de stele, până când
lumea mea prelungă și în nesfârșire
se face coloană sau altceva
mult mai înalt și mult mai curând.

Ce bine că ești, ce mirare că sunt!
Două cântece diferite, lovindu-se amestecându-se,
două culori ce nu s-au văzut niciodată,
una foarte de jos, întoarsă spre pământ,
una foarte de sus, aproape ruptă
în înfrigurata, neasemuită luptă
a minunii că ești, a-ntâmplării că sunt.

Nichita Stănescu la Piatra Neamț și Grințieș, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pierre Colombo la Piatra Neamț

 În 1970, dirijorul elvețian Pierre Colombo a fost oaspete de onoare al județului Neamț, conducând Filarmonica din Iași în cadrul celui de-al doilea concert simfonic pe care l-a susținut în cadrul stagiunii permanente de muzică de la Piatra Neamț.

– Domnule Colombo, sunteți considerat drept unul dintre cei mai prestigioși dirijori ai epocii noastre, cunoscut nu numai în Europa, dar și pe alte continente. Am dori să ne relatați câte ceva din momentele ascensiunii dv. profesionale.

– M-am inițiat la Conservatorul din Bâle (Elveția). Ulterior, am dobândit o mare experiență dirijiorală în decursul activității concertistice pe care am desfășurat-o mai întâi în țară, apoi, de mai bine de 20 de ani, în diferite orașe ale lumii. Am dirijat concerte la Berlin, Leningrad, Varșovia, Paris, Montreal, București. Primul meu succes a fost turneul pe care l-am întreprins împreună cu Clara Haskil și orchestra Musik-kollegium din Winterthur, în 1944, când am dirijat, între altele, cunoscutele concerte pentru pian de Beethoven și Mozart.

– Ce părere aveți despre viața muzicală din țara noastră și despre publicul românesc?

– Sunt pentru a doua oară în România și revenirea îmi oferă posibilitatea să cunosc și să apreciez din nou, în intimitățile ei, viața muzicală din această țară. După părerea mea, muzica și viața muzicală din România se dezvoltă apreciabil, iar nivelul manifestărilor este elevat; mi se pare semnificativ faptul că, atât la realizarea manifestărilor propriu-zise, cât și în rândul auditoriului concertelor, se observă prezența multor tineri. Aceasta se află în legătură nemijlocită cu nivelul evident superior al vieții muzicale de la dv. Situația favorabilă existentă poate firește, să se perpetueze și să se amplifice cu date noi. Există în acest sens premise noi pentru izbândă, dacă ne gândim la eforturile deosebite care se fac, între care și acelea ale orchestrei Filarmonicii din Iași, pe care orașul Piatra Neamț a avut buna idee de a o invita o dată pe lună. Ceea ce realizați aici este un exemplu de venerație pentru marea muzică.

– Cunoașteți, așadar că, împreună cu Filarmonica din Iași, am organizat la Piatra Neamț, o stagiune permanentă de concerte.

– Acest colectiv, format în majoritatea din instrumentiști tineri, de un nivel artistic incontenstabil, ocupă – cred – grație talentului, devotamentului și dinamismului directorului ei, dirijorul Ion Baciu, un loc de prim plan în viața muzicală românească.

– Aș dori, în încheiere, să ne împărtășiți câteva impresii despre Piatra Neamț, despre publicul de aici.

– N-am avut timp să cunosc bine orașul dv, dar în măsura în care am putut să-mi dau seama, este splendid; este un oraș modern, agreabil. În ceea ce privește publicul, am cele mai bune păreri: mi s-a părut educat, receptiv”. (George Podani, Ceahlăul, duminică, 6 decembrie 1970)

Ana MOISE

Articolul precedent5 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI
Articolul următorControl ITM la Spitalul Târgu-Neamț