artificii 01Polițiștii din Bacău au depistat, joi, 3 decembrie, două persoane care comercializau fără drept articole pirotehnice, se menţionează într-un comunicat de presă.

Oamenii de ordine au acționat în municipiul Onești și în comuna Dofteana, pentru “combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la deţinerea, comercializarea, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice”.

În cadrul acțiunii, polițiștii au descoperit un tânăr, de 28 de ani, din comuna Ștefan cel Mare, în timp ce oferea spre comercializare petarde si artificii. Asupra lui au fost găsite 960 de petarde, în valoare de 480 lei, care au fost ridicate în vederea cercetărilor. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

“De asemenea, a fost depistat de către polițiști un minor, de 17 ani, care oferea spre comercializare o baterie de artificii cu 50 de focuri, în valoare de 350 lei. Din cercetări a rezultat că minorul ar fi procurat artificiile din afara teritoriului României și le-ar fi introdus ilegal în ţară în luna noiembrie 2015. Bunurile au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuare de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice și contrabandă”, se mai precizează în comunicatul IPJ Bacău.

Ce spune legea

artificii 02Reamintim că în conformitate cu H.G. 1.102 din decembrie 2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, pot fi comercializate către populație doar articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, articole care pot fi folosite în siguranță de la distanțe mai mici de un metru. Articolele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar cele din categoria P1 și T1 pot fi comercializate doar persoanelor de peste 18 ani. Pentru a fi comercializate acestea trebuie să aibă înscrise pe ambalaj categoria din care fac parte, denumirea importatorului, instrucțiuni de folosire în limba română și termenul de valabilitate. Comercializarea obiectelor pirotehnice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 16 și respective 18 ani se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei și confiscarea obiectelor în cauză. Reamintim faptul că efectuarea de operațiuni cu obiecte pirotehnice fără drept constituie infracțiune, potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive. (ZCH NEWS)