0:00

  •  majoritatea clădirilor unităților de învățământ din Neamț nu sunt asigurate
  •  Guvernul obligă cetăţenii să îşi asigure locuinţele, dar, în cazul clădirilor care aparțin instituţiilor statului, legea nu prevede nimic
  •  Ce fac primarii pentru a se asigura că mai pot recupera ceva după un dezastru? Prevenție!
  •  ISJ face reclamă gratuită pentru asiguratori

 Majoritatea clădirilor unităților de învățământ din județul Neamț nu sunt asigurate. Nici împotriva incendiilor, nici împotriva inundațiilor și nici împotriva cutremurelor. Prin lege, clădirile școlilor sunt în administrația primăriilor. Ce fac edilii pentru a se asigura că mai pot recupera ceva după un dezastru? Prevenție, spun vocile autorizate, care se sprijină pe faptul că, la ora actuală, nu există o lege care să oblige consiliile locale și primarii să încheie polițe de asigurare împotriva incendiilor sau a dezastrelor naturale pentru clădirile școlilor.

 Școli la mila Domnului

 Primăria Piatra Neamț nu are gânduri de viitor în privința asigurării imobilelor unităților de învățământ, dar precizează că vor fi accentuate activitățile de prevenție.

„Legea asigurărilor obligatorii se referă doar la locuințe. Primăriile au obligația de a asigura măsurile PSI (Prevenire și Stingere a Incendiilor). În acest sens se face tot ceea ce este posibil pentru a respecta îndeplinirea normelor metodologice impuse de lege. Nu se specifică nicăieri că primăriile au obligația de încheia polițe de asigurări pentru clădirile școlilor”, a declarat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț.

Dacă Guvernul obligă cetăţenii să îşi asigure locuinţele, în cazul clădirilor care aparțin instituţiilor statului legea nu prevede nimic în acest sens. Conform prevederilor Legii nr. 260/2008, românii sunt obligaţi să îşi asigure locuinţele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor până la data de 15 iulie 2011. După această dată primarii au dreptul să amendeze proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie. Așadar, tocmai cei care au dreptul de a aplica amenzi pentru nerespectarea acestei legi nu sunt obligați să-și asigure bunurile din propria curte. Un alt motiv invocat de Primăria Piatra Neamț este cel legat de costuri.

„Costurile pentru asigurarea imobilelor școlilor ar însemna cheltuieli foarte mari pentru primărie și de aceea se merge cât mai mult pe prevenție”, a adăugat Vlad Tudor.

Cine suportă cheltuielile unui dezastru apărut la o școală? Aici, întrebarea rămâne fără un răspuns. Legea nu obligă primăria să refacă școala, mai ales când se invocă lipsa banilor. Responsabilitatea poate fi împărțită între Fondul de Rezervă al statului, sponsori și mila Domnului.

 ISJ, reclamă gratuită pentru asiguratori

 Viorel Stan, reprezentantul ISJ Neamț, nu este de acord cu faptul că școlile sunt neasigurate. Acesta a spus că a sugerat directorilor unităților de învățământ să transmită primarilor că imobilele în care învață elevii ar trebui asigurate.

„Sunt bunuri care numai pot fi recuperate. După un dezastru, în care nu s-a mai putut salva nimic, este foarte greu să te apuci să reconstruiești. Spre exemplu cazul de la Icușești. Consider că valoarea plătită pentru o poliță de asigurare împotriva incendiilor sau a dezastrelor naturale nu este una care să împovăreze cheltuielile făcute de primării”, a declarat Viorel Stan, inspector general școlar al ISJ Neamț.

La Bicaz, primarul intenționează să facă asigurări pentru clădirile școlilor împotriva incendiilor.

„Ne-am interesat, încă de anul trecut, și ne-am gândit la încheierea unor polițe de asigurări pentru clădirile școlilor, pe lângă măsurile PSI, care se aplică în fiecare școală. Este o măsură pe care vrem să o punem în aplicare până la finele lunii februarie”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz. În județul Neamț sunt aproximativ 400 de corpuri de școală.

 Marian TEODOROF

Articolul precedentVânători Neamț: Canalizare de 20 km
Articolul următorManifestare Eminescu la Liceul “Episcop Melchisedec”