Strict juridic, măcelul de la Valea Mare, Războieni, se numește omor calificat, tentativă de omor și ultraj la polițist, raportat tot la tentativă la omor. Dincolo de încadrarea făcută de anchetatori, se derulează o adevărată dramă, care a lovit două familii și a scos din calmul obișnuit o comunitate mică, în care fiecare se cunoaște cu fiecare.

La cei 43 de ani ai săi, Constantin Brumă locuia doar cu mama lui. Nu s-a căsătorit niciodată, avea tulburări psihice (conform documentelor medicale, nu foarte grave), dar – după cum spune cumnata sa – după moartea tatălui, de acum 2 ani, ”a cam scăpat din frâu”. La serviciu își făcea treaba, sau cel puțin așa spun acum, colegii lui. În schimb acasă, mai bea și nu-și mai lua tratamentul care-i ținea sub control tulburările de comportament. Vacanța de Rusalii a fost perioada care ”l-a scos de pe șine”. Iar astăzi dimineață, când ar fi trebuit să plece la serviciu, nu s-a dus. Mama lui, cea care avea să-i fie prima victimă, a vorbit cu vecina de peste gard (nora bărbatului, care avea să cadă al doilea sub lama cuțitului) și a rugat-o să-i facă o cerere de concediu. Femeia a plecat la muncă. Nu după multă vreme din curtea familiei Brumă au început să se audă țipete. Constantin își bătea mama, care avea 71 de ani, cu un par. Vecinul, Gheorghe Laiu (77 de ani), om zdravăn și în putere, care ”n-a luat o pastilă în viața lui”, a plecat în fugă să-și ajute vecina. N-a apucat. Turbat de furie, după ce aproape și-a decapitat mama, Constantin Brumă l-a înjunghiat direct în inimă și l-a omorât pe loc. Apoi s-a năspustit asupra soției lui Gheorghe Laiu, care ieșise și ea în drum. Femeia a scăpat, târându-se pe lângă gard și reușind să ajungă în curte. Fiul ei, care era în grădină la cosit a auzit zarvă și a venit într-un suflet. A ajuns când criminalul ștergea cuțitul de sânge.

Au venit polițiștii, au tras focuri de armă, ca să-l imobilizeze pe autor, dar acesta a reușit să taie și unul dintre agenți. Polițistul a avut cel mai mult noroc. Este rănit ușor. În schimb, Elena, soția lui Gheorghe Laiu, a fost dusă la spital în șoc hemoragic și operată, pentru că lama cuțitului i-a atins unul dintre plămâni.

La locul crimei au venit un procuror, care a condus investigațiile, criminaliști, și o mulțime de polițiști, inclusiv mascații de la SAS. Oameni obișnuiți să vadă tot felul de tragedii, erau marcați de lucrurile la care asistau. În fața unei porți stătea nora Anei Brumă, așteptând să intre în casă. Știa doar ce-i spusese un vecin, care apucase să ajungă în gospodărie înainte de venirea criminaliștilor. Că sunt bălți de sânge în două camere și că soacra ei e aproape decapitată. La poarta cealaltă, un bărbat în toată firea a început să plângă ”Vai, ce ți-a făcut tăticule!”, când polițiștii l-au băgat pe Gheorghe Laiu în sac și l-au urcat în mașina de la morgă. Pe banca din fața porții, unde vecinii ieșeau la o vorbă în zilele de sărbătoare, a rămas pălăria lui Laiu. Lângă o lumânare aprinsă.

Constantin Brumă a fost reținut în această după-amiază, iar mâine va fi dus la arestare. Cu siguranță va primi mandat, pentru că nimeni nu și-ar permite să lase liber un individ care a ucis doi oameni și era la un pas să mai ucidă doi. Decisivă pentru soarta lui va fi expertiza psihiatrică. Atunci se va stabili dacă tulburările pe care le avea i-au afectat discernământul. Cumnata lui spune că înainte de Paști a fost internat la psihiatrie, ca de obicei în ultimii ani, timp de vreo două săptămâni. L-a dus familia după ce zile în șir n-a vrut s-o lase pe mama lui să iasă din casă. Acum, n-a mai vrut s-o lase să trăiască.

Cristina MIRCEA

 

Articolul precedentŞefia Spitalului Judeţean scoasă la concurs! Candidaţilor li se oferă o vizită la… spital!
Articolul următorPercheziții DNA la Finanțe în Neamț, Iași și Botoșani
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.