Comercianții din Piața Centrală a municipiului Piatra Neamț sunt, din nou, nemulțumiți.

CMI Urban le-a trimis celor cu contract de închiriere pentru spații sau tonete în acte adiționale, prin care negustorii află și iau la cunoștință că taxa zilnică pentru utilități se majorează de la 5 la 6,5 lei. Mai mulți dintre ei s-au revoltat și au refuzat să semneze actele adiționale. Reprezentanții CMI Urban spun că respectiva sumă a fost inclusă în prețul pentru utilități și reprezintă impozitul pe care chiriașii trebuie să-l plătească pentru clădirea în care funcționează piața.

Este vorba despre impozitul pe clădire, pe care CMI Urban trebuie să-l achite anual. Noi refacturăm chiriașilor acest impozit, pentru că legea spune că utilizatorul final trebuie să plătească impozitul pe clădire. Noi, ca administratori, suntem obligați să refacturăm 100% tot ceea ce înseamnă utilitate – apă, energie electrică, încălzire. Până acum, taxa pentru utilități era de 5 lei pe zi. Suma de 1,5 lei pe zi reprezintă impozitul. Comercianții au semnat actele adiționale în proporție de 50% și probabil le vor semna și ceilalți. Noi știm că suma achitată lunar pentru un spațiu sau pentru o tarabă închiriată este destul de mare, însă prețurile nu pot fi modificate decât cu acordul Consiliului Local, iar noi nu putem solicita acest lucru decât după 6 luni de când am preluat piața în administrare”, a declarat Liviu Popa, administrator al Pieței Sf. Gheorghe din Piatra Neamț.

Cei 1,5 lei se regăsesc și în taxa forfetară pe care o achită cei care închiriază o tarabă din piață cu ziua. Valoarea impozitului halei în care funcționează Piața centrală este 148.824 lei pe an, iar pentru terenul din jurul acesteia, concesionat de primărie spre adminstrare tot către CMI Urban, este de 4.421 lei pe an.

Mai rămâne ca aceia care vor plăti, dacă vor plăti, să nu atace în instanță faptul că impozitul pe clădiri și terenuri nu reprezintă o utilitate publică, precum apa, energia electrică sau încălzirea. (E.C.)

Articolul precedentA fost găsit trupul copilului înecat în Siret
Articolul următorUn medic israelian vrea să profeseze la Spitalul de Urgență Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.