ciini orion

Proprietarii de câini din Neamţ vor fi obligaţi să facă o vizită la medicul veterinar şi să-şi sterilizeze patrupedul. Noua obligaţie a proprietarilor de câini este prevăzută într-un ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi va intra în vigoare începând cu luna martie a acestui an: “Câinii se vor identifica şi se vor înregistra cu respectarea următoarelor termene:

–         Câinii nou născuţi cu proprietar – în termen de maximum 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora;

–         Câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înainte de vaccinarea contra rabiei a acestora;

–         Câinii proveniţi din adăposturi publice – în momentul adopţiei, înainte de a părăsi adăpostul

–         Înregistrarea în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor RECS (cabinete veterinare), respectiv în maximum 5 zile de la implantarea microcipului”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Neamţ.

Cu alte cuvinte, toţi proprietarii de câini vor fi obligaţi să-şi sterilizeze patrupedele şi să le declare într-un “Registru de Evidenţă”. Astfel, de la începutul lunii martie 2014, până la 1 ianuarie 2015, stăpânii patrupedelor sunt obligaţi să le sterilizeze şi să le microcipeze la medicii veterinari, iar aceştia din urmă trebuie să înscrie animalele în Registrul de Evidenţă.

Veterinarul va introduce în sistem codul microcipului, datele proprietarului şi informaţii privind tratamentele şi vaccinurile. Nu orice veterinar va putea face însă acest lucru. Cei care vor dori se vor putea înscrie în program şi vor primi un număr de identificare şi o parolă. Am încercat să aflăm şi cine şi în ce condiţii ar urma să se ocupe de toate aceste operaţiuni pe raza judeţului Neamţ, însă nu am primit niciun răspuns oficial până la ora redactării acestei ştiri.

Legea specifică totuşi că persoanele care nu vor respecta noile prevederi vor plăti, începând de anul viitor, amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Actul normativ ar urma să dea o cifră exactă asupra situaţiei câinilor fără stăpân. Ultimele date făcute publice chiar de viceprimarul Aurelia Simionică arătau că în 2013 au fost identificaţi nu mai puţin de 4.000 de câini maidanezi doar în municipiul Piatra-Neamţ.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCarpatcement – Bilanţ cu bătaie pe termen lung
Articolul următorPrimim de la Politie

1 COMENTARIU

Comments are closed.