Nemțenii asigurați încă nu au acces la servicii medicale primare în plus, așa cum au fost stabilite în noul contract-cadru pe 2018. Până acum, medicii de familie din Neamț au fost invitați de Casa de Asigurări Neamț să semneze actele adiționale la contractele încheiate, aferent lunii aprilie 2018. Cu toate că noul contract-cadru și normele metodologice au fost adoptate și publicate în Monitorul Oficial din 28 martie 2018, numerele 273 și 273 bis, deocamdată se încheie doar actele adiționale la contractele existente din anul 2016.

„La data de 2 aprilie 2018 vă invităm să vă prezentați la sediul instituției noastre, în intervalul orar 8,30-18, pentru semnarea actelor adiționale la contractele aferente anului 2016, valabile în perioada 1 aprilie 2018 – 30 aprilie 2018. Acest lucru este imperios necesar pentru a permite generarea şi derularea în SIUI a actelor adiționale astfel încât de la data de 1 aprilie 2018 să poată fi acordate servicii medicale fără disfuncţionalităţi”, precizează CAS Neamț, invitația fiind valabilă, de altfel, pentru toți furnizorii – laboratoare, spitale, furnizori de medicamente și alte dispozitive medicale – aflați deja în contract cu CAS.

Dr. Carmen Covrig, președinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, spune că deocamdată nimeni nu știe când va începe contractarea pe anul acesta, dacă sunt medici nou veniți în Neamț, sau care sunt exact serviciile medicale nou introduse în beneficiul pacienților înscriși pe liste. „Nu se aplică nimic de la 1 aprilie, noi am semnat abia actele adiționale pe contractele vechi, care sunt valabile luna aceasta, în aceleași condiții ca și anul trecut. Mergem tot pe contractul vechi, care s-a încheiat la 31 martie 2018 și am fost chemați să semnăm actele adiționale. Prin urmare, nu sunt servicii medicale noi pe care să le acordăm, cel puțin luna aceasta. Nu ne spune nici nouă nimeni nimic, nu știm care sunt listele de servicii pe care le putem acorda, nici listele de analize ce se pot da în plus”, ne-a declarat dr. Carmen Covrig.

De anul acesta, medicii de familie care au competențe pot acorda gratuit pacienților din liste servicii medicale ce le sunt decontate de CAS privind monitorizarea astmului bronșic și a bolii pulmonare obstructiv-cronice și de măsurare continuă a tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore la pacienții deja diagnosticați. Medicii de familie sunt plătiți prin contractul cu CAS pentru a completa și a elibera fișa sintetică necesară copiilor cu dizabilități la încadrarea și reevaluarea în grad de handicap și pot elibera adeverința de încadrare în muncă a șomerilor incluși pe liste. Un alt serviciu nou introdus ține de posibilitatea ca toate persoanele asigurate și înscrise la medicul de familie să poată primi bilet de trimitere pentru analize de depistare a hepatitei B și C, nu doar gravidele și contacții pacienților deja diagnosticați.

Un medic nou venit are la dispoziție 6 luni pentru a-și completa lista de asigurați, față de 3 luni ca până acum.

O altă noutate este aceea că medicul de familie va fi plătit prin contractul cu CAS pentru servicii preventive de consultație a persoanelor aparent sănătoase, o dată la trei ani a neasiguraților, două consultații la trei ani a asiguraților în vârstă de la 18 până la 39 de ani, și una – două consultații acordate anual asiguraților cu vârsta peste 40 de ani.

Tot prin contractul pe 2018, medicii de familie vor putea deconta administrarea schemei de tratament direct observat pentru bolnavul de TBC, dar condiționat de respectarea schemei de tratament stabilite de medicul pneumolog.

Este prinsă la finanțare, începând din acest an, activitatea medicului de familie care depistează un bolnav oncologic, ce este ulterior confirmat de medicul specialist, pentru care se acordă punctaj separat.

În plus, medicii de familie care au competențe și aparatura necesară realizării de ecografii generale (de abdomen și pelvis) pot încheia contract cu finanțatorul pentru a le fi decontată activitatea la aceleași tarife cu ale medicilor specialiști din ambulatoriu. (C.I.)