0:00

Nemțenii din 12 localități au acces gratuit la investigații pentru depistarea tuberculozei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLaboratoare mobile dotate cu aparatură și asigurate cu personal medical vor fi prezente, din 15 martie, în 12 comune din județul Neamț pentru depistarea timpurie a bolnavilor de tuberculoză.

În aceste comune, numărul de bolnavi nou diagnosticați s-a apropiat sau a depășit media națională: Săbăoani 17 bolnavi, Borlești 13, Răucești 10, câte 9 la Dumbrava Roșie, Pipirig, Podoleni, câte 6 la Trifești, Cordun și Botești, 5 bolnavi la Icușești. „Aceste comune au fost alese pe baza indicatorilor din anul 2019 privind incidența cazurilor nou diagnosticate, raportat la incidența medie la nivel național. Am inclus și comunele Pâncești și Văleni pentru că în aceste localități nu este medic de familie de mult timp și sunt comunități care nu au acces facil la servicii medicale”, a declarat dr. Daniela Marcoci, șefa Departamentului Supraveghere în Sănătatea Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Activitățile încep în comuna Podoleni (în zilele de 15, 16, 17, 18 martie 2021) și Borlești (în zilele de 19, 22, 23, 24 martie 2021). Activitatea de screening se desfășoară, în mod activ, prin deplasarea caravanelor în zonele stabilite. Caravana este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști: un asistent medical de radiologie, un registrator medical și un responsabil logistică. În activități vor fi implicați medicii de familie și asistenții medicali comunitari din aceste localitățile. „Facem apel la populația din comunele selectate să se prezinte la cabinetul medical mobil pentru a efectua radiografia pulmonară în vederea depistări precoce a eventualelor leziuni tuberculoase”, a mai precizat dr. Daniela Marcoci.

Caravana este organizată de Direcția de Sănătate Publică Neamț în parteneriat cu Centrul pentru Politici Sociale și Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, prin proiectul ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv tuberculozei latente)” finanțat POCU/225/4/9/117426.

C.I.

Articolul precedentVIDEO/FOTO: Un autoturism a luat foc, la Târgu Neamț
Articolul următorPetrecere cu 52 de invitați oprită, amenzi de 141.000 lei de la polițiștii nemțeni