0:00

Neculai Ivanov – călcâiul lui Ahile la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• în ianuarie 2013, Ivanov era acuzat că a fost în conflict de interese cu Apa Serv

• în aprilie 2013, Direcția Generală AM POS Mediu spunea că nu

• în septembrie 2013, Curtea de Conturi prin Autoritatea de Audit spune că ba da

• pentru nereguli în regimul achizițiilor, contractul cu Team Leader Ivanov suportă corecții de 3.361.175,50 lei grei

Războiul fără menajamente purtat între Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean, și tagma șefilor de la Apa Serv Neamț a intrat într-o nouă fază. Semnarea contractului pentru lucrările din zona Bicaz a fost un nou prilej de etalare a mușchilor din partea președintelui CJ și directorului Cătălin Dughir. La câteva ore după schimbul tăios de replici și idei dintre aceștia, pe adresa ziarelor a venit un mesaj oficial trimis de Neculai Ivanov, de pe adresa [email protected], prin care încerca să răspundă unor acuze lansate de președintele Tărâță.

Ce acuză șeful CJ?

”Vreau să vă arăt greșelile care s-au făcut și cum s-a încălcat legea. Am aici un raport al Curții de Conturi, semnat de președintele Aron Ioan Popa, care urmărește fondurile europene alocate României și Bulgariei. Raportul de audit abordează 3 probleme, iar prima dintre acestea demonstrează că din cauza domnului Ivanov, liderul de echipă și directorul general de atunci, au apărut conflicte de interese, incompatibilități, în ceea ce privește aspectele de evaluare a ofertelor. Raportul demonstrează că Neculai Ivanov a fost implicat în procesul de atribuire a contractelor din proiectul «Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț», asta în condițiile în care el apare ca team leader la contractul de asistență tehnică pentru managementul proiectului și întocmire documentații pentru contractele de lucrări prioritatea II. Doar la câteva luni după ce a părăsit Apa Serv. Documentul a fost transmis deja Departamentului pentru Lupta Antifraudă, în vederea investigării neregulilor constatate. Interesul este ca adevărul să triumfe. Este un raport oficial”, declară Culiță Tărâță pentru cotidianul „Ceahlăul”, marcă înregistrată.

* Hop și Dughir în apărarea înaintașului

Cătălin Dughir: – Nu este un raport oficial, nu a venit la Apa Serv.

Culiță Tărâță: – Este un raport oficial, iar Apa Serv este o societate sub tutela Consiliului Județean.

C.D.: – Nu, nu este. Apa Serv este o societate la care Consiliul Județean este doar acționar majoritar. În rest, nu are nicio treabă. Există o asociație de dezvoltare intercomunitară care decide pentru Apa Serv.

C.T.: – Vorbiți ca să nu tăceți! Atât timp cât Curtea de Conturi spune că s-a încălcat legea, ce vreți mai mult?

C.D.: – Este un raport al Curții, iar echipa a venit în control la sesizarea dvs.

C.T.: – Crezi că cine face un control își pune semnătura pe o hârtie ilegală?

C.D.: – Acest raport nu e oficial. De ce nu a ajuns la noi?

C.T.: – Pentru că prima dată trebuia să vină la Consiliul Județean, care deține compania Apa Serv. Nu aveți decât să vă interesați. Este oficial și orice cetățean are dreptul să solicite informații. Sunt oficiale, am numărul de adresă, am primit raportul pe 23 septembrie.

* Ivanov se scuză

Am primit la redacție mesajul dlui. Ivanov, care cuprinde un raport de verificare al Direcției Generale AM POS Mediu, ”ca urmare a unor verificări efectuate la sediul companiei județene Apa Serv, ca urmare a verificării stadiului implementării proiectului european”. Documentul este datat 5 aprilie 2013, la vreo trei-patru luni după ce ziarul “Mesagerul de Neamț” atrăgea atenția asupra posibilului conflict de interese în care s-ar fi găsit Neculai Ivanov. Spicuim: ”Practic, în mai puțin de un an de zile, dl. Ivanov a fost șeful societății beneficiare, al doilea om din județ la nivel de execuție și Team Leader la societatea prestatoare pentru beneficiara Apa Serv, unde, reamintim, a fost manager”.

Ce spune raportul de verificare adus de Ivanov în apărarea sa:

”În cazul activării unui posibil conflict de interese generat de angajarea dlui Neculai IVANOV ca lider de echipă în cadrul contractului CS 1 nr. 28148/ 20120104/ 04.01.2012 – «Asistență tehnică pentru managementul proiectului și întocmire documentații pentru contractele de lucrări prioritatea II», contract deruloat de către Asocierea Tractebel Engineering SA& INOCSA Ingenieria ȘL Spania, subsecvent atribuirii acestuia la nivelul Autorității Contractante, Comisia reține că în cazul de față nu sunt aplicabile prevederile privind conflictul de interese definit în cadrul OUG nr. 34/ 2006, domnul Neculai IVANOV nefiind implicat în evaluarea ofertelor. ”

Concluzia ar fi cu dedicație: nu există conflict de interese la Ivanov. Definit.

* Curtea de Conturi arată că e

În 18 septembrie, Curtea de Conturi, prin Autoritatea de Audit, transmite un extras care consemnează ”deficiențele identificate în urma verificării proiectului «Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț»”. Printre multele aspecte pe care le constată, apare și cel privitor la liderul de echipă (Team leader-ul) care trebuia să îndeplinească minime cerințe de calificare și nu le-a îndeplinit. De asemenea, există un punct în care se vorbește despre ”identificarea unor aspecte susceptibile de a genera unele incompatibilități în ceea ce privește activitățile și/ sau modificările contractuale în care au fost implicați directorul general al Autorității Contractante din perioada desfășurării procesului de atribuire a contractului (Neculai Ivanov – n.red) și experții cooptați în procesul de evaluare a ofertelor”.

Apare și punctul de vedere al Apa Serv, cum că Ivanov n-ar fi fost implicat ”sub niciun aspect”. Din verificarea dosarului de achiziție, Curtea de Conturi găsește 5 situații în care apare implicat Neculai Ivanov și conchide că: ”Fostul director general al Autorității Contractante (Neculai Ivanov – n.red.) A FOST IMPLICAT ÎN PROCESUL DE ATRIBUIRE” în numirea membrilor comisiei de evaluare, aprobarea prelungirii duratei de evaluare a ofertelor, aprobarea raportului procedurii. În aceste condiții, dacă are dreptate Curtea de Conturi, orice discuție este inutilă. Ivanov, dincolo de competențele sale, a forțat legea având în spate interese mari și o multinațională”.

* Corecții și investigații antifraudă

Din documentul Curții de Conturi mai reținem doar că toate aspectele constatate au fost transmise Departamentului pentru Luptă Antifraudă, în vederea investigării lor și că se propune aplicarea unei corecții forfetare de 25% din valoarea contractului, adică 3.361.175,50 lei, ceea ce înseamnă o greutate suplimentară pe compania județeană, lucru care nu-i prea deranjează pe managerii acesteia, dar are implicații directe asupra acționarilor și a populației, reflectate în primul rând în prețul apei, unul dintre cele mai mari practicate în țară.

Declarația directorului Dughir înainte de Curtea de Conturi

”Din punctul meu de vedere, plecând de la noi la Tractebel, cunoaște problemele și știe ce are de făcut și în acest fel avantajează compania. Una e să-ți vină un consultant și tu să stai cu o grămadă de oameni să-i pui la dispoziție, să povestească, să știe tot despre companie ca să poată da o soluție și una e să știe foarte bine despre ce este vorba și să-ți dea soluția exact pe partea asta. Vă dați seama că în momentul în care și-a depus CV, și CV-ul dumnealui mers la AMPOS MEDIU, a fost verificat. Dacă ar fi fost o incompatibilitate legat de funcțiile legale, se sesizau și nu acceptau. Dar el nu are un contract direct cu Apa Serv. El este angajatul lui Tractebel. Tractebel are contract cu Apa Serv. El nu este în relație directă cum ar veni.” – Ionuț Cătălin Dughir, manager Apa Serv,  februarie 2013

Neculai Ivanov – călcâiul lui Ahile la Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Dana OSTAHIE

Articolul precedentMaestrul Fidèle, africanul care a inspirat o generaţie de români
Articolul următorRomașcanii vor locuințe

1 COMENTARIU

  1. Dar de calitatea lucrarilor nu vorbeste nimeni ! Lucrarile de canalizare facute de mantuiala unde spaga a fost cuvantul de ordine. Dupa realizarea lucrarii , cate o banda pe fiecare sens nu se mai poate folosi de automobilisti: de la Dedeman pana la Regiment, toata strada Fermelor, strazi si stradute prin Maratei ! Executantii, MOLDOCOR, TLSIT, ENERGOTERM au facut treaba de mantuiala. Cum de nu se sesizeaza d-l primar -primul gospodar al orasului? Un oras ingropat in gunoaie si plin de caini maidanezi si unde tziganii fura de rup fara grija politiei.

Comentariile sunt închise.