suceava vasile melenAgenția Națională de Integritate a constatat în cazul lui Vasile Viorel Melen, fost primar al comunei Brodina (Suceava), încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire de către acesta a infracțiunilor de conflict de interese și a celor asimilate faptelor de corupție, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.

Instituţia a sesizat, în acest sens, şi Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava.

ANI apreciază că valoarea totală a contractelor semnate de către Vasile Viorel Melen cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese este de 11.535.939,71 Lei (aproximativ 2,6 milioane €), sumă finanțată din bugetul de stat, bugetul local sau din fonduri europene nerambursabile.

“Melen Vasile Viorel a semnat, în calitate de Primar al Comunei Brodina, Jud. Suceava, nouă contracte de lucrări și servicii, precum și trei acorduri-cadru de servicii, încheiate între primărie și S.C. FORESTBROD S.R.L., respectiv S.C. DARO FOREST S.R.L., precum și ordinele de plată prin care s-au efectuat plăți către aceste societăți comerciale. Melen Vasile Viorel a fost administrator și asociat al celor două societăți comerciale până în luna iunie 2012. De asemenea, soția persoanei evaluate a deținut calitățile de asociat și administrator al S.C. FORESTBROD S.R.L. până la data de 19 iunie 2012, precum și pe cea de angajat cu contract individual de muncă în perioada 1 mai 2003 – 22 martie 2013. De asemenea, acesta a semnat alte patru contracte de vânzare-cumpărare, încheiate de Primăria Comunei Brodina cu soția și fiul persoanei evaluate, precum și cu S.C. FORESTBROD S.R.L. Mai mult, acesta a aprobat rapoartele care au stat la baza atribuirii a trei dintre contractele de lucrări menționate anterior, contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile. Astfel, Melen Vasile Viorel a avut posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos material pentru soția și fiul său, respectiv pentru S.C. FORESTBROD S.R.L. și S.C. DARO FOREST S.R.L., societăți la care acesta a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat”, se detaliază în comunicatul citat.

ANI mai precizează că persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și  art. 76, alin. 1) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/28 septembrie 2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, Agenția a identificat și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii asimilate faptelor de corupție, prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000, și a infracțiunii de conflict de interese, incriminate de art. 301 Cod penal, motiv pentru care a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava. Vasile Viorel Melen a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare şi a depus la dosar un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. (ZCH NEWS)

Articolul precedentS-a rezolvat cu anticorupția în școlile din Neamț
Articolul următorAprobat pe jumătate: After School pe tichete!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.