0:00

NEAMŢ: Veteranii de război sărbătoriți la Răucești, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiJoi, 29 aprilie, în sala de festivități din Răucești a avut loc un eveniment dedicat comemorării Zilei Naționale a Veteranilor de Război. Practic a fost vorba de un proiect educativ intitulat „Cinste și onoare”, coordonat de profesorul de istorie Anton Traian, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Răucești, Dumitru Stan, președintele fondator al Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, filiala Răucești și învățător Domnica Vrînceanu, consilier educativ la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Răucești. Parteneri ai acestui eveniment au fost Asociația Veteranilor de Război din Răucești, Primăria și Consiliul Local Răucești și Biserica „Sf. Nicolae” din comună. Prezenți la eveniment au fost și trei veterani de război ai comunei care au povestit celor prezenți o parte din suferințele prin care au trecut în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Prezent la eveniment a fost și primarul Ilie Apostoae, alături de preotul Mihai Vrînceanu de la parohia „Sf. Nicolae”, învățător Domnica Vrînceanu, profesor de istorie Gigel Bârliba, elevi ai școlii din comună, dar și de profesori și simpli cetățeni.

„Urez bine ați venit tuturor celor prezenți, comunității locale reprezentată la cel mai înalt nivel de domnul primar, presei, bisericii, colegilor mei și elevilor. Este un proiect dedicat atât veteranilor de război, dar mai ales elevilor, tinerei generații pentru a cunoaște istoria neamului românesc. Sper ca după acest eveniment să plecăm de aici mai încărcați de cunoștințe, de sentimente față de cei mai în vârstă. Se încheie 70 de ani de la terminarea celui De-al Doilea Război Mondial și se împlinesc 100 de ani de când se comemorează Ziua Veteranilor de Război” ,a transmis prof. Traian Anton.

NEAMŢ: Veteranii de război sărbătoriți la Răucești, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Mai nimerit ar fi să vorbesc nu în numele primarului Apostoae, ci în numele fiului veteranului de război Vasile Apostoae și în numele nepotului veteranului de război Ilie Apostoae. Tata, între 1941 și 1945 a fost mobilizat și a participat efectiv la război. Îmi amintesc că tata, fiind brigadier silvic, mergeam cu dânsul prin pădure și îmi arăta diferite tranșee unde s-au dus lupte crâncene, mai ales că a noastră comună a fost atunci linie de front. Pe aceste locuri, prin pădurile care ne înconjoară, mai exact în Borta Dracului, cum i se mai spune, au murit 14.000 de soldați. Aș vrea să aducem un pios omagiu celor care s-au sacrificat, să le purtăm cinste soldaților noștri și mai ales acestor trei veterani de război prezenți astăzi, aici. Vom organiza și pe 10 mai activități dedicate eroilor de război. Le transmit tinerilor prezenți astăzi să nu uite sacrificiul eroilor țării și să le cinstească numele”, a spus primarul Ilie Apostoae.

„Dintotdeauna, România a fost în calea greutăților și a avut de suferit din cauza celor care au dorit să o cotropească. Dar, dintotdeauna Biserica a fost coloana vertebrală a acestui popor, a fost alături de popor și dintotdeauna a condus poporul român în fața greutăților. Comuna Răucești a fost zonă de conflict în cel De-al Doilea Război Mondial și mulți dintre cei care au murit atunci sunt din aceste locuri”, a spus și preotul Mihai Vrînceanu.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic prezentat de elevi ai școlii din comună. (C.T. STURZU)

Articolul precedentNEAMŢ: Spărgătoare de maşini – condamnată la închisoare
Articolul următorATENŢIE! BĂNCILE SUNT ÎNCHISE PE 1 MAI!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.