Din cauza unei campanii de informare aproape inexistente, dar și a unor zvonuri care au circulat pe internet, părinții de fete din Neamț au refuzat în masă imunizarea contra virusului HPV, responsabil de apariția cancerului de col uterin. Dacă în 2013 au fost vaccinate doar 36 de eleve, anul trecut, la Direcţia de Sănătate Publică nu s-a mai înregistrat nicio vaccinare de acest fel.
În acest moment, la mai bine de 5 ani de la debutul campaniei de imunizare, nu se mai fac vaccinuri împotriva acestui virus. Cu sau fără vaccinare, cazurile de cancer de col depistate la femei au fost din ce în ce mai numeroase în Neamț. Anul trecut, aproape 300 de femei au fost depistate pozitiv la testarea precoce a cancerului de col uterin prin programul național de screening. Conform datelor raportate de către Compartimentul de statistică și informatică în sănătate publică al DSP Neamț, anul trecut, 40 de femei au decedat din această cauză.
Vaccinurile anti-HPV conferă protecție împotriva mai multor tulpini ale virusului Papiloma care este acuzat de apariția cancerului de col uterin, spun specialiștii. Programul naţional de vaccinare este gratuit, iar vaccinarea se face în trei etape şi este recomandată, în primul rând, fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani. De asemenea, se pot vaccina şi femeile cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. (Oana IOSUB-TOMA)