Numărul nemțenilor încadrați într-un grad de handicap este de 19.382, 1.802 dintre aceștia fiind instituționalizați, după cum informează cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.
Numărul poate părea foarte mare, dar cei de la Direcția pentru Protecția Copilului ne asigură că suntem sub media națională și că, odată cu modificarea legislației, la final de 2014, când inclusiv persoanele care au suferit un accident vascular pot fi încadrate în categoria celor cu handicap, era de așteptat ca numărul persoanelor să crească. Și se pare că este într-o continuă creștere, din cauza îmbătrânirii populației.
În total, în primul trimestru din 2016, au fost emise 1.560 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 631 au fost cazuri noi, iar 929 au fost certificate revizuibile.
„Pentru acordarea tuturor drepturilor financiare cuvenite acestor persoane, în perioada ianuarie-martie, DGASPC Neamț a făcut plăți de 18 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro. Aceste sume reprezintă plata indemnizațiilor lunare, a bugetului complementar, a indemnizației de însoțitor pentru nevăzători”, informează cei de la Protecția Copilului.
Potrivit legii, persoanele cu dizabilități au dreptul la: indemnizație lunară, indiferent de venituri, în valoare de: 234 lei, pentru adultul cu handicap grav, și de 193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat; buget complementar lunar, indiferent de venituri: 106 lei, pentru adultul cu handicap grav, 79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat, și 39 lei, pentru adultul cu handicap mediu; indemnizație însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual: 969 lei.
Conform celor de la Protecția Copilului, cea mai mare sumă plătită în trimestrul I din anul 2016 a fost reprezentată de plata indemnizației lunare pentru 9.293 de persoane cu handicap accentuat – 5,44 milioane lei, iar pentru plata indemnizației de însoțitor, pentru 1.331 de nevăzători, s-au achitat 3,92 milioane de lei. Prin intermediul primăriilor de domiciliu, se asigură asistență pentru persoanele cu dizabilități gradul grav, la data de 31 martie 2016 fiind în evidență 910 asistenți personali – angajați ai primăriilor.
Andreea AMARIEI