Un sfert dintre nemțeni suferă de inimă, iar din datele oficiale reiese că aproape 10.000 de nemțeni au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare în ultimul an și jumătate, adică aproape 10% din bolnavii aflați în evidență în această perioadă. Cei mai mulți suferă de boli hipertensive (76.630 diagnosticați până la finele lunii iunie, anul acesta), proporția urban-rural fiind aceeași (38.324-38.306). Alți 31.147 de bolnavi suferă de cardiopatie ischemică, mai mult de jumătate trăind în mediul rural.

Alimentația, poluarea, stresul, nivelul de trai, moștenirea genetică sunt factorii care determină creșterea bolilor cardiovasculare în rândul nemțenilor. Cifrele oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț mai arată că 6.120 de persoane au fost diagnosticate cu probleme hipertensive anul trecut, la care se adaugă 3.081 de persoane în prima jumătate a acestui an. Cardiopatia ischemică a afectat 2.391 de nemțeni anul trecut și 1.065 anul acesta, până la sfârșitul lunii iunie.

Comparând incidența bolilor cardiovasculare, reiese că numărul bolnavilor din mediul rural crește de la an la an, față de cel al bolnavilor din urban. Ultimele cifre arată că 55.117 din pacienți trăiesc la țară, față de 52.660 care trăiesc la oraș, potrivit statisticii aferente primei jumătăți a acestui an.

Cel mai este interesant de remarcat este faptul că în județul Neamț sunt 19 medici cardiologi. Raportat la ultimul număr de bolnavi diagnosticați (107.777 rămași în evidențe la finele lunii iunie), rezultă o medie de 5.672 de pacienți la un medic. Dar, pentru zona Bicaz este un singur medic, pentru zona Târgu Neamț sunt doi medici, în zona Roman sunt cinci medici și pentru zona Piatra Neamț sunt 11 medici.

Dacă punem la socoteală și banii care se cheltuie pentru investigații medicale, pentru tratamente, pentru transportul de urgență și cu spitalizarea acestei categorii de bolnavi, tot mai numeroși, ajungem la o perspectivă nu tocmai roză asupra situației. Așa că astăzi, 26 septembrie 2017, de Ziua Mondială a Inimii, este bine ca fiecare nemțean să facă ceva pentru propria stare de bine, chiar dacă e doar începutul. Studiile Societății Române de Cardiologie arată faptul că bolile cardiovasculare sunt cauza a peste 60% din decesele înregistrate în România ultimilor ani. Ziua Mondială a Inimii este marcată, din anul 2012, de către Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie, la nivelul țării. În plan local, autoritățile sanitare dedică o zi la începutul lunii mai pentru a marca Ziua Națională a Inimii. (C.I.)

Articolul precedentCaptură din portbagaj: 4.000 de ţigări şi 41 litri alcool de contrabandă
Articolul următorCamion radiat din 2011, găsit în trafic încărcat cu lemne
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.